Hosszú betegség után, 64 éves korában elhunyt Malcolm Young, az AC/DC alapító gitárosa – osztotta meg a gyászhírt Facebook-oldalán az ausztrál rockzenekar. Young 2014-ben lépett ki a zenekarból betegsége, fiatalkori demencia miatt, azóta gyakorlatilag szinte semmit nem lehetett tudni az állapotáról. Bár a színpadon nem ő állt a  középpontban, a közhiedelemmel ellentétben nem testvére, Angus, hanem betegsége súlyosbodásáig Malcolm volt a zenekar vezetője.

061.hu

Malcolm és testvére, Angus Young 1973 decemberében, Sydney-ben alapították meg a legendás AC/DC zenekart, amelyet olyan slágerek tettek világhírűvé, mint a Highway to Hell és a Back in Black. Angus közleményében úgy fogalmazott: hatalmas elkötelezettségével bátyja volt a hajtóerő az AC/DC mögött, “gitárosként, dalszerzőként és látnokként is maximalista és egyedülálló ember volt”. 

A banda honlapján úgy fogalmazott: “nehéz szavakkal kifejeznem, mit jelentett számomra, egyedülálló és különleges kapcsolat volt közöttünk”. Malcolm Young évek óta demenciában szenvedett, 2014-ben egy szélütés után vonult vissza a zenéléstől. Családja körében hunyt el.

A Skóciában született, de Ausztráliában felnőtt Malcom és Angus Young barátaikkal 1973-ban alapították az AC/DC-t, amelynek jelentése váltó- és egyenáram. A varrógépen látható jelölést nővérük javasolta és a fiúk azonnal beleegyeztek, mert a rövidítést energikusnak és felvillanyozónak találták.

Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét, High Voltage címmel, ezt követte a T.N.T., a Powerage – a címek is jól jelzik zenéjük dinamikáját, robbanékony stílusát. A rockrajongók által jól ismert riffek nagy része játszó Malcolm Young leleménye, a szólókat a koncerteken fel s alá rohangáló, nemegyszer Chuck Berry híres kacsajárását utánzó Angus vezette elő.

A két testvér nem tagadta, hogy számaik nem túl változatosak, többnyire egyetlen sémára épülnek, de Malcolm szerint ez esetben az egyszerű a nagyszerű, kár volna ötleteiket “tupírozgatni”. A banda utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg Rock Or Bust címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni, helyére unokatestvére ugrott be.

Az AC/DC 2003-ban került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Melbourne-ben utcát is neveztek el róluk.

Fotó: Guardian Liberty Voice