75 éves korában elhunyt Rutger Hauer holland színész, akit Harrison Ford partnereként Ridley Scott kultikus neo-noir sci-fijében, a Szárnyas fejvadászban (1982) nyújtott alakításáról ismert meg a világ, de élete végéig rengeteg filmben játszott emlékezetes fő- és mellékszerepeket.

061.hu

A Variety híre szerint Rutger Hauer július 19-én az otthonában hunyt el. Ügynöke, Steve Kenis megerősítette a hírt, szerdán már el is temették.

Hauer 1944. január 23-án született az Amszterdamhoz közeli Breukelen városában. 15 éves korában megszökött otthonról, és egy évig a fedélzetet takarította egy teherszállító hajón. 1962-ben hazatért, majd színészetet tanult, de hamar abbahagyta és bevonult a hadseregbe.

A színészt először Paul Verhoeven fedezte fel, vele még Hollandiában készített középkorban játszódó tévésorozatot, később, az 1980-as évek elejétől kezdve a színész Hollywoodban dolgozott. Leghíresebb alakítása kétségkívül a kultstátuszba került Szárnyas fejvadász mellékszerepe volt, de szerepelt Christopher Nolan első Batmanjében, és a 2005-ös Sin Cityben is.

Ezután 2011-ben keltett feltünést, amikor a Sundance-kedvenccé vált, VHS-korszakot idéző Hobo with Shotgun főszerepét játszotta el, egy sörétes puskával harcoló, bosszúálló koldust alakított.

Képforrás: IndieWire