Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai drámaíró, színész és filmrendező. A Zabriskie Point forgatókönyvírója és Az igazak Oscar-díjra jelölt színésze amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedett, abban a mozgató idegsejtek pusztulásával járó idegrendszeri betegségben, amely Stephen Hawking elméleti fizikus bénulását is előidézte.

MP – 061.hu

 A színész és író az ALS vagy Lou Gehrig-kór néven is ismert betegség következtében fellépett komplikációk miatt hunyt el csütörtökön, Kentucky állambeli otthonában – közölte hétfőn családja az AP hírügynökséggel. Sam Shepard több tucatnyi filmben szerepelt színészként, és 1983-ban Oscar-jelölést kapott az első amerikai űrhajósokról szóló Az igazak című filmdrámában, Chuck Yaeger szerepében nyújtott alakításáért. Emellett olyan nagysikerű és/vagy a kritikusok által magasztalt filmekben szerepelt, mint a Párizs, Texas, az Augusztus Oklahomában, A Pelikán ügyirat, az Acélmagnóliák, A Sólyom végveszélyben vagy a Rideg világ (Cold in July).

Bár a nagyközönség elsősorban filmszínészként ismerte, Shepard csak viszonylag későn, 35 évesen állt először kamera elé: Hollywood a Terrence Malick rendezte Mennyei napokban nyújtott alakítására figyelt fel. Filmes karrierje előtt leginkább a színház, a színpadi rendezés és színjáték vonzotta. Az amerikai független színházi mozgalom egyik legnagyobb alakjának számított, de dráma- és forgatókönyvíróként is jelentős életművel rendelkezett: ő jegyezte – többedmagával – a Michelangelo Antonioni rendezte Zabriskie Point forgatókönyvét, 44 színművet, számos könyvet, emlékiratot és remek novellákat írt.

Az eltemetett gyermek (Buried Child) című darabjáért 1979-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. Filmszerepeiben leginkább férfias, tartással rendelkező és az elveihez kitartóan ragaszkodó karaktereket, katonát vagy családfőt alakított. 1982-tól Jessica Lange-el élt együtt, akivel a Frances című film forgatásán szerettek egymásba. A színésznővel 27 év után, 2009-ben váltak külön útjaik, kapcsolatukból két gyermek született.

 

Fotó: IGN Hungary