Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ötvenhat éves korában pénteken elhunyt Victor Bailey, a híres Weather Report tagja, a világ egyik legjobb – fúziós jazzt játszó – basszusgitárosa. A hírt mások mellett Marcus Miller közölte Facebook-oldalán.

061.hu

A post-funk-dzsessz zenészek kategóriájába sorolt basszusgitáros 26 éve szenvedett a Charcot–Marie–Tooth (CMT) nevű súlyos, izomsorvadással járó betegségben.  A  kór tavaly őszre már annyira elhatalmasodott rajta, hogy huszonnégy órás segítségre szorult,  hangszeren már képtelen volt játszani. Bailey 2009 márciusában, a Millenáris Teátrumban adott koncertjén már csak segítséggel jutott fel a színpadra. Az utóbbi években többször is fellépett Magyarországon.

Victor Bailey 1960. március 27-én született Philadelphiában. Apja, Morris Bailey szaxofonos-zeneszerző, így az egész családot áthatotta a zene szeretete és ismerete. Victor gyerekkorában zongorázott és csellózott, Bach volt a mindene. Majd áttért a ritmusszekcióra: dobolt, később egy véletlen folytán beugrott akkori bandája basszusgitárosának helyére, és aztán ott is maradt. Asztmája miatt nem vették fel a haditengerészethez, így Bostonban a Berklee College of Music-ban folytatta tanulmányait.

Itt rengeteg meghatározó barátra és ismerősre tett szert, többek között olyan évfolyamtársai voltak, mint Branford Marsalis, Jeff „Tain” Watts, Kevin Eubanks, Wallace Roney, Terri Lynne Carrington, Steve Vai, Mark Ledford, Tommy Campbell és Donald Harrison. A főiskola elvégzése után 100 dollárral a zsebében New Yorkba költözött, hogy ott próbáljon szerencsét. Először a dél-afrikai trombitás, Hugh Masakela zenekarához szerződött, később Miriam Makebánál szerepelt, majd Omar Hakimmal együtt – mindketten a 20-as éveik elején – csatlakoztak a kor fúziós sikercsapatához, a Weather Reporthoz, ahol Bailey Jaco Pastorius-t váltotta, s ezzel élete legnagyobb álma teljesült. 

Három évnyi és négy lemeznyi közös munka után a Joe Zawinul és Wayne Shorter által vezetett banda feloszlott. Bailey Zawinullal folytatta tovább a munkát, mind a Weather Update, mind a Zawinul Syndicate hangzásában meghatározó szerepe volt. Később kirándulást tett a könnyűzene területén is, mint session muzsikus több évig kísérte például Madonnát, de megfordult Santana, Mary J Blige és LL Cool J együtteseiben is. 

Lehetetlen felsorolni, hogy kikkel játszott együtt a jazz szcénában, több száz lemezen basszusozott. Mindössze néhány állomás gazdag karrierjéből: Bill Evans, Michael Brecker, Andy Summers, Metro, Steps Ahead, Special EFX, Soul Bop Band. 20 év leforgása alatt mindössze három saját albuma jelent meg, illetve két trió-lemezt adott ki Larry Coryell gitárossal és Lenny White dobossal közösen.

Fotó: basitours.com

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •