Ötvennégy éves korában, pénteken, Las Vegasban elhunyt Vinnie Paul, a Pantera, a Damageplan és a Hellyeah dobosa, a gitáros legenda Dimebag Darrell testvére. A halál okáról egyelőre nem adtak ki közleményt.

061.hu

Vincent Paul Abbott 1964-ben született a Texas állambeli Abilene városában, 1981-ben a testvérével, Darrell Lance Abbott-tal, művésznevén Dimebag Darrell-lel, a metálzene egyik legtehetségesebb, legendás gitárosával, továbbá Terry Glaze énekessel és gitárossal, valamint Tommy D. Bradford basszusgitárossal közösen megalapította a Panterát, amelyben az együttes 2003-as feloszlásáig zenélt. Szüleik támogatták az Abbott-fiúk zenélését, countryzenészként is ismert apjuk maga támogatta producerként első három lemezüket, amelyeken még glam metált játszottak.  

Az énekes Phil Anselmo beszállása után vált egyre szélesebb körben ismertté az együttes, a Pantera zenéje egyre keményedett, Cowboys From Hell (1990) című lemezük, majd a következő, 1992-es Vulgar Display Of Power a modern metál alapvetései, mérföldkövei és igazodási pontjai a mai napig.

A személyi ellentétek, főként Anselmo függősége miatt 2003-ban a zenekar feloszlott, Abbotték megalapították a Damageplant, amivel egy lemezt adtak ki 2004-ben. A zenekarnak Dimebag Darrell halála vetett véget. A legendás gitárost egy őrült lőtte le a színpadon, miközben a zenekar a colombusi Alrosa Villában játszott.

Vinnie Paul 2006-ban beszállt a Hellyeah-be, akikkel öt nagylemezt is kiadott, és halálág a csapat tagja volt. Fellépett velük Magyarországon is, ahol a Panterával is járt még 1998-ban, amikor a banda a Black Sabbath előzenekara volt a Kisstadionban.

Ahogy a gitárosok körében Dimebag Darrell, Vinnie Paul a metálos dobosok körében számított félistennek, akinek játéka szintén óriási hatással volt a saját és a fiatalabb generációkra.  

https://www.youtube.com/watch?v=BM9QVI1NRFs

Fotó: MetalSucks