Nincs május elseje az immáron hagyományos Tabán koncertek nélkül. Az LGT örökbecsű felhívása, a “Gyere, gyere ki a hegyoldalba”, ma is időszerű, fantasztikus koncertek várnak minket késő esti Buda legzöldebb domboldalán.

061.hu

A Tabán a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a nagy tágas park az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne lett. A minden évben megtartott Május 1-i koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője.

A fesztivált először 1968-ban rendezték meg Budán, az akkoriban nemrég parkosított Tabán nevű városrészben. A tabáni buli a hetvenes évek magyar rockzenéjének szinte azonnal egy várva várt, fontos helyszíne lett. Ezeket a május elején megrendezett szabad ég alatti koncerteket az LGT és a Mini indította el, de a következő években a Hobo Blues Bandtől kezdve a Beatriceig az úgynevezett „nagy generáció” tagjai közül szinte mindenki fellépett ott, akinek valamilyen „rangja” volt a magyar rockzenei szcénában. Az LGT „Gyere, gyere ki a hegyoldalba” c. dalát épp ez a békés tabáni majális ihlette.

A fesztivál 1997-ben indult aztán újra és azóta is minden évben megrendezésre kerül. A nagy öregek mellett, mindig szerepet kapnak fiatal zenekarok is, ennek hatására a fiatalabb korosztály megismeri az előző generáció zenéjét és a helyszínre kilátogató idősebb korosztály bepillantást nyerhet a mai zenei életbe.

A fesztivál idén is nagyon szép fellépőgárdával büszkélkedhet, 15 órától a Stardust, azt követően  Abaházi Csaba és a MégEgyKör játszik. Délután öttől  fellép Török Ádám és a Mini, hattól a Beatrice áll színpad, héttől pedig Hevesi Tamás szórakoztatja a közönséget. Azt est fénypontja nyolc órától Charlie koncertje lesz.

fotó:nlcafe.hu