Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mit olvassunk fel a gyereknek elalvás előtt, a rituális kakaóivása közben? – juthat eszünkbe minden este a kérdés, miközben arra a kérdésre is próbálunk válaszolni, hogy „ma este mi legyen az alvósom, a Kockásfülű vagy Peppa….” Mert mégsem élhetnek a kölykeink szüleik retró panteonjában, hiszen a saját gyerekkorukat kell megélniük, nem pedig apu és anyu Melinda sampon és gyöngyvirág szappan illatú világát. Mi találtunk két kortárs gyerekkönyvet, az egyik Finy Petra remek kötetét, az Óvodások kézikönyvét és Farkas Nóra Apa szeret! című érzékenyítő meséjét.

PZL – 061.hu

Finy Petra kötete, az Óvodások kézikönyve finoman szólva is hiánypótló. Azok a szülők, akik megélték az óvodai beszoktatás első hetét, pontosan tudják, hogy a világrajövetel, csodája és stressze mellett a gyerekek életében az újabb várakozással és félelemmel teli „elszakadás-élmény” az óvodai kiscsoportos léttel kezdődik. (Persze, a bölcsis leválasztás stressze is hasonló, de a bölcsőde nem is kötelező. Szóval, minden mese, minden segítő könyv aranyat ér. Finy Petra humoros, szeretettel teli munkája azonnal felteszi az óvodás lét legfontosabb kérdését: „De hogyan kell óvodáskodni?„ Mert ugyebár “anya azért jár a munkahelyére, hogy dolgozzon, én azért megyek óvodába, hogy óvodáskodjak.” Persze, a legjobb az a könyvben, hogy Finy Petra tökéletesen fel tudja venni a gyerekek pozícióit, magáévá teszi a félelmeiket (“Lilla szerint az óvodában mindig főzeléket kell enni.”).

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mindennel megismerkedünk, ami nélkülözhetetlen az ovis létezéshez, ilyen például az óvodai jel,  az öltözőszekrény, a benti cipő és a csoportszoba is. És persze megismerjük a gyerekek napirendjét is, és azt is, hogy mennyit tartózkodnak kinn, az udvaron, illetve a csoportszobában. Az elbeszélő afféle idegenvezető, aki mindent megmutat, ami fontos az óvoda világában. És ehhez kis ajándékokat is kapunk, mert a mai gyerekek már különben is minden délután, amikor a szülők jönnek értük, kapnak meglepit. Amikor a magasságról van szó, egy mérőszalag fut végig az adott oldalon, de amikor a félelmekről esik szó, akkor ott egy visszahajtás imitáló lap azzal a szöveggel, hogy Mumus nincs!

És akkor még nem beszéltünk a könyv utolsó oldalain található foglalkoztatóról, az ovis naplóról, ahol van hely arra, is, hogy a gyerek bepecsételje a kis tenyerét is. A kötetet Rippl Renáta bájos rajzai teszik még inkább szerethetővé. Említésre méltó a rajzoló tárgyi érzékenysége, a grafikus néha kiemel egy-egy emblematikus motívumot, aConverse-féle tornacipőt, a csíkos leggingset, vagy a ma oly’ divatos rókás hátizsákot. A kötet egyik legnagyobb erénye az odaforduló, érzékenyítő humora. „Remélem, ez még három évig így marad. Állítólag annyi ideig kell óvodába járni. Kivéve az óvó néniknek és a dadusoknak. Ők egész életükben ovisok maradnak.”

Fotó: Horváth Péter Gyula

Farkas Nóra Apa szeret! című kötete szintén afféle foglalkoztatóval ér véget, sőt azzal is kezdődik, ahová beírhatja ifjú tulajdonosának apukája azt is, hogy hívják a szülőket. A könyvecske felütése kijelöli a problémát és a témát: „Megmondtam, hogy apát akarom! – harsogta Pötyi…” Igen, az apákról lesz szó, akik ugyebár nem lehetnek annyit a gyerekeikkel, amennyit szeretnének, mert sokat dolgoznak. Farkas Nóra könyve bizonyos szempontból segítő könyv, azaz ötleteket is ad ahhoz, hogyan dolgozza fel a gyermek az apa hiányát. Persze itt csak arról van szó, hogy apa dolgozik, nincs válás, nincs dráma. Van egy „bizonyítási eljárás”, amelyben a lakásban található tárgyakkal (pl. plüss nyuszi) az anya rádöbbenti a lányát, hogy apának mindenhol ott van a szeretetnyoma, hiszen a nyuszit is apa ajándékozta Pötyinek.

Az érzelemittas nyomozást Láng Anna a dél-amerikai mesevilágot idéző illusztrációi emelik meg és teszik teljessé. A kislány a történet végére megérti, hogy apa ugyanúgy szeret, mint anya, de a szeretet áttükröződik mindenki személyiségén, és apa természetesen nem ugyanaz a személyiség, mint anya. Apa málnát szedett, és úgy fejezte ki a szeretetét, anya talán közvetlenebb módon, de a lényeg az, hogy apával, apa szeretetével együtt teljes a család, hogy vannak anyajegyek a gyermek bőrén, de vannak apajegyek is, az arcvonásokban, a gesztusokban, a határozottságban.

 

Finy Petra
Óvodások kézikönyve – Rippl Renáta rajzaival
Manó könyvek
50 oldal 2490 Ft

Farkas Nóra
Apa szeret! – Láng Anna rajzaival
Manó könyvek
40 oldal 1990 Ft

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •