A Mikulásgyár idén a melegebb időszakokban is működteti adománygyűjtő üzemét. A gyereknaphoz kapcsolódva most hétvégén a Millenáris-parkban nyitnak ki, ide várják az adományokat.

MTI

A karitatív akció keretében elsősorban tartós élelmiszereket várnak, de tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó minőségű játékokat is átvesznek az önkéntesek. A Mikulásgyár ezúttal az egészséges táplálkozás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Zsolnai Endre, a karitatív akció szervezője szerint minden gyermek számára arra lenne szükség, hogy olyan élelmiszerekhez jusson, amelyek vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. Különösen fontos lenne ez a szegényebb családokban élő gyermekeknek, amelyekben az egészséges étkezés megoldása problémát jelent, így az asztalra leginkább csak kenyér, tészta és krumpli kerül. Az adományozóktól most azt kéri a Mikulásgyár, hozzanak dobozos gyümölcsleveket is.

A két nap alatt összegyűlt adományokat a Magyar Posta és Posta Logisztika segítségével juttatják el a Vöröskereszthez és onnan a rászorulókhoz. Zsolnai Endre elmondta: a londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság korábbi felismerése szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik egy hónapban csak egyszer, vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották. Az alma fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású a cukorbetegség esetén, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet. A Mikulásgyár mellett a helyszínen számos gyerekprogram lesz, az adományt hozók a legtöbbet ingyenesen látogathatják. Az akció május 28-án és 29-én lesz 10 és 18 óra között.