A filmkészítők fantáziája a valóságból táplálkozik, a valóság azonban sokszor produkál olyasmit, ami a forgatókönyvírók legmerészebb ötleteit is  felülmúlja. Lars von Trier agyán eddig nemigen talál fogást a valóság, a dán botrányrendező legújabb filmje, A ház, amit Jack épített pedig Trier legmerészebb munkáinál is messzebb megy. A főszereplő Jack, a kiemelkedő intelligenciájú, művelt sorozatgyilkos fiktív alakjával szemben hat olyan valóságos szörnyeteget sorakoztatunk fel, akik intelligenciában és rémtetteikben is felveszik a versenyt Matt Dillon karakterével.

061.hu

Ed Kemper

Bár az iskolában végig közepes tanuló volt, a santa cruzi Edmund Emil Kemper magasan az átlag feletti intelligenciával rendelkezik. Ezzel az ésszel bármihez kezdhetett volna, de ő – erőszakos anyja  miatt – hamar rossz útra tért. Tizenöt évesen lelőtte a nagyszüleit, amiért a fiatalkorúak javítóintézetébe került, állandó pszichiátriai megfigyelés alatt tartották. Rendszeresen mérték az IQ-ját, a legrosszabb eredménye 136 volt, a legjobb pedig 145, magasan az átlag felett. Ravaszságának hála, viszonylag hamar, 21 évesen már kiengedték. Ezután is rendszeresen járt terápiára, úgy tűnt, minden rendben lesz. Jókedélyű, szerethető embernek ismerte mindenki. Egy év alatt hat fiatal diáklányt ölt meg ezután. A holttestekkel közösült, majd a kádban feldarabolta őket. Végül 1973-ban agyonverte az anyját is, lefejezte, és leírhatatlan dolgokat művelt a holttestével. Ezután feladta magát, de ha nem tett volna így, talán még ma is szabadlábon lenne. Kemper jelenleg is nyolcszoros életfogytiglani börtönbüntetését tölti, és saját bevallása szerint még mindig veszélyes a társadalomra.

Kemper David Fincher zseniális Mindhunter c. sorozatában is feltűnik, a főszereplő FBI-ügynökök által a börtönben faggatott sorozatgyilkost Cameron Britton játssza igen meggyőzően. A férfiról több dokumentumfilm is készült, 2008-ban Kemper: The CoEd Killer címmel bűn rossz játékfilmet is forgattak róla, amely nem véletlenül landolt a tékák polcain. 

Ted Bundy

A világ leghírhedtebb sorozatgyilkosainak egyike, aki legalább 36 nőt ölt meg szerte az Államokban, 136-os IQ-val rendelkezett. Bundy kiemelkedő tanulmányi eredményeket ért el a Washingtoni Egyetem pszichológia szakán, és jogi ismeretei is voltak, azonban a diploma megszerzése helyett brutális ámokfutásba kezdett, hogy kitöltse a nők iránti ellenszenvét. 1974 és 1978 között fiatal lányokat kínzott, erőszakolt és gyilkolt meg Amerika szerte, ráadásul a férfi tehetséges imposztor is volt. Miután elkapták és elítélték, kétszer is megszökött a börtönből, de mindkét alkalommal tovább gyilkolt. Brutalitása ellenére barátai és ismerősei úgy emlékeztek rá, mint egy jóképű, művelt, vonzó és meggyőző férfira. Több mint tíz évnyi tagadás után Bundy végül 30 nő meggyilkolását ismerte be, de az áldozatok valódi száma a mai napig rejtély. Általában agyonverte, máskor megfojtotta a védtelen nőket. Mindemellett nekrofiliával is gyanúsították. Végül halálra ítélték, majd 1989-ben végezték ki Florida állam villamosszékében.

Bundy alakja több mániákus gyilkosról szóló nagyjátékfilmet is inspirált, saját történetét egy sor dokumentumfilm mellett négy játékfilm mutatja be, közülük két tévéfilm érdemes említésre: a The Deliberate Stranger (1986) c. filmben Mark Harmon alakítja a sorozatgyilkost, A Ted Bundy sztori (2003) főbb szerepeiben Billy Campbell, Barbara Hershey és Kevin Dunn látható. A jövő évi Sundance fesztiválon, január végén mutatják be az Extremely Wicked, Shockinlgy Vile című  filmet, amely barátnőjének szemszögéből mutatja be Bundyt, akit Zac Efron alakít. Elizabeth Kloepfer még azelőtt ismerte meg Tedet, hogy az gyilkossá vált volna, sok-sok éven át azonban a férfi személyisége és viselkedése nagyban megváltozott. Efron és Lily Collins mellett olyan neveket találunk a szereplőlistán, mint John Malkovich, Jim Parsons és Haley Joel Osment.

https://www.youtube.com/watch?v=Vlk_sRU49TI

Ted Kaczynski

Az Unabomber néven levélbombáiról elhíresült amerikai anarchista terrorista több mint 167 pontos IQ-val rendelkezik, a Harvardon végzett matematikus. A világtól elvonultan, egy erdőben élt, ahonnan több egyetemnek és légitársaságnak küldött levélbombát a kései 1970-es évektől egészen az 1990-es évek elejéig. Robbanószerkezetei három embert megöltek, 23-at megsebesítettek. Célja a világ elrettentése, a rendszer megváltoztatása volt, még egy kiáltványt is kiadott a nézeteiről. Az ipari társadalom és jövője című tanulmányában (közismert nevén Unabomber Kiáltvány) amellett érvelt, hogy tettei szélsőségességük ellenére szükségszerűek, mert így tudja felhívni a figyelmet a modern technológia veszélyeire. Merényletei, amelyeket abban a reményben követett el, hogy ezzel másokat is a technikai fejlődés elleni harcra inspirál, végül az FBI története legköltségesebb embervadászatának célpontjává tették. Végül 1996-ban bátyja adta fel Kaczynskit, aki elfogása után a halálbüntetés elkerülése érdekében elismerte bűnösségét. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadulás lehetősége nélkül.

Kaczynski viselt dolgairól és a világtörténelem egyik legnagyobb hajtóvadászatáról a Discovery készített remek dokukrimi-minisorozatot Paul Bettany és Sam Worthington főszereplésével. A film két idősíkból mutatja be a nyomozás és az ítélethozatal fordulópontjait, de  a robbantó híres manifesztuma is hangsúlyt kap. Levélbomba címmel (Unabomber: The True Story) 1996-ban egy remek tévéfilm is készült a robbantóról Robert Hays, Tobin Bell és Dean Stockwell főszereplésével.

Jeffrey Dahmer

Minden sorozatgyilkos lélekrajzában megjelenik a zaklatott gyerekkor, kivéve Dahmerében, akinek szülei válásán kívül semmilyen sokkot nem kellett gyermekként elszenvednie. Végül 17 férfi és fiú megölése miatt ítéltek el, áldozatai közül legtöbb afrikai és ázsiai származású volt. Gyilkosságai során több hátborzongató és beteges dolgot is véghezvitt: nemi erőszak, kínzás, feldarabolás, nekrofilia, kannibalizmus. A norvég-német származású homoszexuális amerikai férfi rendszerint ugyanúgy követte el a gyilkosságokat: az áldozatait saját lakására hívta, ahol közösült velük, majd altatót kevert az italukba. Dahmert az vezérelte, hogy létrehozzon egy olyan “zombit”, aki csak az övé, és neki engedelmeskedik, ezért rendszerint léket fúrva áldozatai fejébe savat öntött az agyukra, mert úgy vélte, hogy így a szerencsétlenek képtelenek nem gondolkodnak. Sikertelen kísérletei természetesen az áldozat halálával végződtek. Végül többnyire megfojtotta őket. Áldozatainak testét feldarabolta, és a részeket rendszerint elfogyasztotta. A folyamatot fotókkal dokumentálta, amelyekkel kidekorálta a szobáját. Áldozatainak több szervét, fejét, péniszét a hűtőjében formaldehidben tartotta, a koponyájukat lelakkozta, és díszként használta. Letartóztatása után szenvtelenül, rezzenéstelen arccal mutogatta a rendőröknek trófeáit. A végül 957 évre ítélt 30 éves pszichopatát 1994. november 28-án a börtönben egy afroamerikai rabtársa vasrúddal agyonverte.

Dahmer rémtetteiről eddig négy nagyjátékfilmet forgattak: közülük kiemelkedik a Marc Meyers rendezésében Ross Lynch főszereplésével 2017-ben bemutatott My Friend Dahmer című dráma. A fejlődéstörténet esendő és átélhető pillanataiban, de véletlenül sem sajnáltatva mutatja be a zavart tinédzsert, akiben már ott lappang az emberevő szörnyeteg. További filmek a sorozatgyilkosról: A titkos élet – Jeffrey Dahmer (1993), Kannibál (2002), Raising Jeffrey Dahmer (2006).

Rodney Alcala

Bár a „randiműsoros gyilkost” 2010-ben méreginjekció általi halálra ítéltek, Kaliforniában még mindig kutatnak a lehetséges áldozatai után. 1978-ban Alcala is szerepelt a The Dating Game című vetélkedő egyik adásában, amelyet meg is nyert: az egyik facér nő épp őt választotta ki a három játékos közül, miközben a közönség jókat derült a férfi szellemes válaszain. Annak ellenére szerepelhetett a műsorban, hogy már tudhatták róla: nemi erőszak miatt korábban börtönben ült, és szerepelt a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásában. Alcala 2016-ig nyolc nő meggyilkolását ismerte be, de áldozatainak száma szakértők szerint akár a 130-at is elérheti. A 170-es IQ-val rendelkező férfi úgy cserkészte be áldozatait, hogy felajánlotta: lefotózza őket. A rendőrség még 1979-ben egy széfben megtalálta a fényképeket, amelyeken több száz ismeretlen nő és lány látható, némelyikük meztelenül. Azóta is érkeznek bejelentések a fotókon szereplő emberekkel kapcsolatban: közülük több mint negyven személynek nyoma veszett még a hetvenes években, de akadtak olyanok is, akik maguk jelezték, hogy életben vannak. Az alábbi videóban szereplő Cheryl a műsor után randizott is Alcalával, de túl bizarrnak találta a férfit és megszakította vele a kapcsolatot. Jó döntés volt, akkorra Alcala ugyanis már legalább négyszeres gyilkosnak mondhatta magát.

Alcaláról egyetlen film készült: tavaly mutatták a The Dating Game Killer című tévéfilmet a sorozatszínész Guillermo Díaz és a Prison Break (A szökés) sorozat T-Bagjeként befutott Robert Knepper főszereplésével.

Andrew Cunanan

A filippínó-olasz származású amerikai férfi példaképe, a világhírű olasz divattervező Gianni Versace meggyilkolása miatt került világszerte a lapok címlapjára, de még előtte legalább négy emberrel végzett. A jóképű, homoszexuális Cunanan, aki le is feküdt Versacéval, életének utolsó éveiben kitartott férfiprostituáltként kereste a kenyerét, gazdag férfiakkal létesített viszonyai révén szeretett volna bekerülni a gazdagok világába. Ámokfutása 1997 áprilisától július végéig tartott: első áldozatát kalapáccsal verte agyon, mert azt hitte, a férfi viszonyt folytatott a „szerelmével”, akit először beavatott, aztán szintén jégre tett, amikor megpendítette, hogy kitálal a rendőröknek. Chicagóban Cunanan szobára ment az ingatlanfejlesztő Lee Miglinnel, majd amikor a 72 éves milliomos rajtakapta, hogy el akarja lopni luxusautóját, Cunanan elütötte az idős férfit, holttestét szikszalaggal beburkolta és láncfűrésszel levágta a fejét. Az ámokfutó ennek köszönhetően felkerült az FBI által legkeresettebb tíz bűnöző listájára, menekülni kényszerült. Útja során New Jersey-ben agyonlőtt egy temetőgondnokot, aztán Miamiba hajtott, ahol máig ismeretlen okból kétszer fejbe lőtte Versacét a divattervező villájának kertjében. Nyolc nappal később magával is végzett, 27 éves volt.

Cunanan ámokfutását, illetve a Versace-gyilkosság történetét legutóbb az American Crime Story antológiasorozat 2. évada dolgozta fel (az első pedig O.J. Simpson perét, ami jobban sikerült a folytatásnál). Cunanant Darren Criss alakította, Gianni Versacét Edgar Ramírez, a további szerepekben pedig olyan nevek tűnnek fel, mint Ricky Martin vagy Penelope Cruz (Donatella Versace).  Korábban a felejthető My Night with Andrew Cunanan (2013), annak előtte az izraeli Menahem Golan írta és rendezte Versace gyilkosság (1998) járta körül a sztorit. A filmstúdióalapító és producerpápa Golan Franco Nerót, a Sebelyesarcúban feltűnt Steven Bauert, valamint a semmiből jött és szerencsére az ismeretlenség homályába veszett Shane Perdue-t (Cunanan) vetette be a siker érdekében – mindhiába.  

https://www.youtube.com/watch?v=8obJiFBC4YA