A modern metál egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara, az északír Therapy? ad koncertet 2016. január 21-én az újbudai A38 állóhajón.

MTI

Az 1989-ben alakult Therapy? az énekes-frontember, Andy Cairns vezetésével több mint húsz éve készít remek lemezeket. A legfrissebb, a Disquit idén tavasszal jelent meg; az album turnéjának budapesti állomása az A38 – közölték a szervezők. A kacskaringós pályát futott, ezernyi stílust magába olvasztott Therapy? zenéjében a vad, ugrálós posztpunk keveredik monumentális riffekkel, sötét és maró iróniától áthatott, szürreális dalszövegek stadionhimnusz-refrénekkel.

A kereskedelmileg legsikeresebb lemez, az 1994-es Troublegum szinte punkpopsláger-gyűjtemény, miközben a néhány évvel későbbi SemiDetached vagy a Suicide Pact kísérleti noiserock. Bár a Therapy? alapvetően a metálfesztiválok kedvence, Andy Cairns hősei között inkább punkzenekarok vannak, a legnagyobb befolyást pedig az artrockot játszó Gallon Drunk gyakorolta az együttesre. A Therapy? 2015 elején jelentette meg tizennegyedik stúdiólemezét. A Disquit bevallottan a Troublegum irányát követi, tele van metálslágerekkel. A csapat 1996-ban emlékezetes koncertet adott a Sziget fesztivál nagyszínpadán, Andy Cairns 2013-ban szólóban fellépett a Fekete Zaj Fesztiválon a Dürer Kertben.