2023 februárjában lejár Ókovács Szilveszter főigazgatói mandátuma a Magyar Állami Operaházban. A pozícióra szeptemberig lehetett beadni a pályázatot, a bizottsági meghallgatások októberben zajlottak le, és várhatóan a héten hirdet eredményt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter- írja az Index.hu. 

061.HU

A portál információi szerint ketten pályáztak a posztra: a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter mellett Győriványi Ráth György karmester, aki korábban rövidebb ideig háromszor is betöltötte a fő-zeneigazgatói pozíciót, pályázatát  Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is támogatta. 

Ókovács 2011. augusztus 22-től irányítja az Operát – kezdetben kormánybiztosként, 2013-tól főigazgatóként – és a harmadik ciklusát kezdené az Operaház élén. Nevéhez fűződik az Erkel Színház újranyitása, az Eiffel Műhelyház ötlete, felépítése és megnyitása, valamint főigazgatása idején zajlott le az Andrássy úti Operaház nagyszabású felújítása. Ugyanakkor ő vitte véghez azt a szervezeti változást, amibe Győriványinak beletörött a bicskája, vagyis megszüntette a társulatot, és az énekeseket szerepekre szerződtette. Ennek megítélése megosztotta a művészeket, a konzervatívabb operarajongókat pedig az, hogy a kosztümös operajátszás mellett teret engedett a modernebb rendezéseknek is. Regnálása alatt továbbá konfliktus alakult ki a vidéki színházakkal, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetemmel.

Az Index szerint a Kulturális és Innovációs Minisztérium által létrehozott eseti bizottság Ókovács Szilveszter pályázatát támogatta, de csak rövidebb ciklusra, nem kapna újabb öt esztendőt.

Az intézmény élére sajtóinformációk szerint Zoboki Gábor építész, az Operaház nagyszabású rekonstrukciójának vezetője is pályázott volna. A neves operarajongó szakember tervei szerint egy magyar és egy külföldi intendatúrát épített volna föl –, de a kialakult gazdasági helyzetben, amikor a Magyar Állami Operaház 2022-re összesen egymilliárd, 2023-ra egyelőre ötszázmillió forintos elvonással számol a megsokszorozódott energiaszámla mellett, végül nem adta be a pályázatát, és erről értesítette Orbán Viktor miniszterelnököt, Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt is