Mindannyiunk kedvence, az 1986-ban nagy sikerrel bemutatott Macskafogó rajzfilm már tucatnyi VHS és DVD kiadást megélt, de azok minősége meg sem közelíti azt, amire a mára már elkopott egy darab karcos film negatív egykoron képes volt. Ráadásul a már több, mint 31 éves film állapota idővel tovább romolhat, ezért a film rajongói és alkotói gyűjtést szerveztek a restaurációra, bárki bekapcsolódhat.

061.hu

Két évvel ezelőtt a film alkotói – köztük Ternovszky Béla, a rajzfilm rendezője – és egy lelkes rajongókból álló csapat úgy döntött, hogy önerőből elkezdi a rajzfilm restaurálását, interjúk készítését a stáb tagokkal, valamint gondoskodik a film utóéletéről, remélve, hogy idővel más rajongók is támogatják majd erőfeszítéseiket. Ez a pillanat most jött el, erről szól ez a gyűjtés. Eddig kiadásaikat kizárólag magántámogatásokból finanszírozták azonban a költségek többszörösen meghaladják pénzügyi lehetőségeiket. Ahogy oldalukon írják: „Most láttuk idejét annak, hogy segítséget kérjünk tőletek, más Macskafogó rajongóktól, hogy közösen gondoskodhassunk a rajzfilm felújításáról és egyben utóéletéről.”

A gyűjtés célja tehát az 1986-ban bemutatott Macskafogó rajzfilm restaurálása, az alkotók méltó bemutatása és támogatása, valamint a rajzfilm utóéletének gondozása. Egyszóval közösen megóvni sokunk kedvenc rajzfilmjét a jövő generációi számára.  “Nagy öröm számomra, hogy rajongók lelkesedésből és – ami még fontosabb – önerőből vágtak bele a Macskafogó felújításába, interjúk készítésébe velünk, alkotókkal, valamint a rajzfilm utóéletének gondozásába, amit boldogan támogatok és remélem ti is így tesztek majd!” – mondta Ternovszky Béla, rendező.

A Macskafogó képi felújítása során először az eredeti 35mm-es film negatív több, mint 195.000 db kockáját egyesével be kellett szkennelni (digitalizálni) 6K felbontásban (5636 × 4136 pixel), majd ugyancsak kockánként eltüntetni róla a karcokat, kopásokat és elszíneződéseket, ügyelve arra, hogy végig hűek maradjanak az eredeti rajzfilmhez. Ez egy hónapokig tartó, komoly odafigyelést és több magasan képzett szakember részvételét igénylő munka amely, még jelenleg is várhatóan 2018 első negyedévében fog sikeresen zárulni. A végeredménynek köszönhetően a rajzfilm eddig soha nem látott minőségben fog tudni így fennmaradni az utókor számára!

teljes képi és hangi felújítása, a rendezői kommentár és alkotói interjúk felvétele, a díszbemutató és a hozzá kapcsolódó kiállítás több mint 65 millió forintba kerül. Ebből a első körben az eddig beérkezett felajánlások mellé 5 millió Ft-ot szeretnének összegyűjteni. Ez arra lenne elég, hogy tavaszig sikerrel befejeződhessen a film felújítása.

A felújítás erre az oldalra kattintva támogatható.