A Mondjad, Atikám! kötelező, A nagy Gatsby erősen ajánlott, ahogyan a Polcz Alaine életét bemutató előadás is. Öt, a fővárosban futó színdarabot szedtünk most össze, amelyet érdemes megnézni a hétvégén.

061.hu

Mondjad, Atikám! (május 13., Pesti Színház)

Vecsei H. Miklós József Attila estje az évek folyamán kultdarabbá vált – a gimnazistáktól kezdve a nagyszülőkig, mindenki elismerően beszél az előadásról, nem mellesleg szakmai körökben is nagy sikert aratott. A Junior Prima-díjas színész különleges, új szemléletmódban eleveníti meg az egyik legnagyobb magyar költő életét, mindezt elképesztően bő színészi eszköztárral. Ez az a darab, amit egyszer, ha nem többször érdemes megnézni.

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. “József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós önálló estje, innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit – nem messze a rakodópart alsó kövétől.

Teljes lényeddel (május 13., Thália Színház)

 

Csoportterápia (május 13., Madách Színház)

A zenés komédia sztárszereposztása garancia a két óra felhőtlen kacagásra, a különös emberi sorsok és viszonyok pedig bizonyosan megérintik a néző lelkét. Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik a csoportterápiára. Kezdetét veszi az analízis annak rendje és módja szerint. De vajon az lesz az orvos, akit annak hiszünk, vagy valaki egészen más? Jetti, az üldözési mániával súlyosbított testképzavaros lány leginkább saját maga elől menekül. Ervin Ivánnak látszólag semmi keresnivalója ezen a helyen, de záros határidőn belül kiderül, hogy az amnézia egy speciális esetével állunk szemben, és a másfél óra alatt legalább négyszer mutatkozna be, ha egyáltalán tudná a nevét. Sziszi táncos az Operában, ami önmagában előrevetíti baljós árnyait, Trixi krónikus hazudozó, Lajos megrögzött hipochonder, aki elveszett testvérét keresi, Natasa pedig őrületes lelki problémákkal küzd: múltkor a plázában nem tudott leparkolni a dzsippel.

A főbb szerepekben Balla Eszter, Szente Vajk, Nagy Sándor és Simon Kornél láthatók.

Balla Eszter és Szente Vajk

 

A nagy Gatsby (május 14., Vígszínház)

A kultikus, világhírű regény titokzatos szereplői most a Víg színpadán is életre kelnek. Gatsby, a titokzatos múltú aranyifjú fényűző világot teremt maga körül, hogy visszaszerezze élete nagy szerelmét, Daisy-t. Scott Fitzgerald műve nyomán a színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós írta, dalszövegeit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila jegyzi, aki egyben az előadás rendezője is.A 2019 szeptembere óta futó darab műfaja zenés party, ez kétségkívül találó: a klasszikus musical hagyományokkal szakító, a zenei betétekkel különlegesen és újszerűen súlyozó darab szokatlan és merész vállalás. Az ifj. Vidnyánszky Attila – Vecsei H. Miklós – Kovács Adrián trió nagyot álmodott a Víg színpadára, a végeredmény, ha nem is könnyen, de emészthető, éles reflexió az anyagias, felszínes és torz világra, amelyben élünk. Ifj. Vidnyánszky Attila ügyesen bánik a térrel és a zenével is, nem fél kihelyezni egy-egy jelenetet az erkélyre a nézők közé, ahogyan attól sem, hogy a két felvonás közötti szünetben a Víg patinás színháztermét bulihelyszínné változtassa. A fiatal alkotó két, szintén harminc alatti társával szabad kezet kapott, a progresszív színházcsinálás persze mindig kockázatos, még akkor is, ha egy sikerregény adaptációjáról van szó. Az mindenesetre nagyon biztató, hogy a Sztalker-csoport fiataljai átgondoltan és alázattal dolgoznak, az újrafogalmazott zenés színházat viszont még szoknunk kell.

A darabról írt kritikánk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Válaszfalak (május 14., Belvárosi Színház)

A Válaszfalak eredeti címe Grand Horizons, 2020 januárjában mutatták be hatalmas sikerrel a Broadwayn. A darabot a New York-i színházi élet legrangosabb elismerésére, a Tony-díra jelölték a legjobb új dráma kategóriában. A szerző, Bess Wohl a Harvardon és a Yale-en tanult, drámákat és forgatókönyveket ír, de sokáig színésznő akart lenni, ezért tudja pontosan, milyen egy igazán jó szerep, amelyben lubickolhatnak a színészek. Jó hír a nézőknek, hogy őket sem felejti el: darabjai tele vannak meglepő fordulatokkal, és nem nélkülözik a humort sem. Nem mindennapi szórakoztató darabról van szó, hiszen egy olyan témáról szól, ami életkortól és családi állapottól függetlenül bárkit érinthet. Mi történik akkor, ha kilépünk életünk addigi kereteiből, és felvállalva vágyainkat, álmainkat valami egész másba fogunk? Erről szól ez a történet sok humorral és sok szeretettel.

A főbb szerepekben Kern András és Hernádi Judit láthatók.

Kern András és Hernádi Judit