Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 311
 •  
  311
  Shares

A Hungarian Hip Hop History Vol.1. logója, a digitális hangsávokra emlékeztető négy H-betű kiváló vizuális folt, az album coverjének a fókuszában pedig a vezénylő tábornok Mango Aka Modul piros sziluettje látható. Mr. Mango számos előadót besoroz a rap hadseregébe, és bár bizony ő sem ma kezdte a hiphop DJ-zést, már 1997-ben – tehát több mint 20 éve – hogy a Nyelvterület költőkből álló formációja alá is tolta az ütemeket a Katona József utcai I& I stúdióban és néhány fellépésükön is “beállt a pultba”. Azóta már simára csiszolták az utcai breakesek a Jászai Mari téri aluljáró kövét, jöttek új MC-k, jobbak, ügyesebbek és elszántabbak. Viszont akik maradtak: Mango és Busa Pista, az album ötletgazdái.

PZL – 061.hu

Pár hete jelent meg ez a kékesszürke, frizbire emlékeztető korong, amelynek címkéjén baseball sapka látható, csak a miheztartás végett. Míg a frizbi játékszer, addig a Hungarian Hip Hop History Vol.1. nem az, nagyon is komolyan lehet venni, annyiban azonban áll a frizbi-féle hasonlat, hogy ahogy egymásnak dobáljuk a strandjátékot Siófokon, úgy dobták egymásnak a legjobb pesti underground MC-k a nyócban a laza dumákat, és vették át a ritmust. Bár vannak durvulások a szövegekben, közel sem olyan pörölyszerűen szexisták, mint mondjuk a Kartell dumái, szóval, ez itt nem strici-rap, nem gangszer rap, hanem a nagybetűs underground hiphop, a jobbik fajtából. Anno, még ’97-be egy dal sikere alapvetően attól függött, hogy talált-e Mangó valami tökös alapot, atmoszférikus hangmintákat, a refrénre ügyesen kilomizott melodikus témát, mondjuk egy ismeretlen japán hardrock zenekar 1975-ös lemezéről.

Csillogó kék lemezeken…. (Fotó: PZL)

Azóta már számítástechinka, a félprofi stúdiótechnika, a szövegmondás, a hangtárak, minden iszonyú nagyot fejlődött, maga a Hungarian Hip Hop History Vol.1 album projekt is profi produkció. Nem a Belga-féle jófejfesztvál megy (ami szintén kiváló játszóház), nem a szerepjáték líra megy, hanem afféle asztaltversek ezek, tele pop-kulturális, filmes és szoció utalásokkal, azaz jól, összerakott dalszövegeket hallhatunk. Szándékoltan nem emelünk ki előadókat a 13 felvételt tartalmazó kompillációról, már csak azért sem, mert minden MC magas színvonalon teljesített, inkább a koncepcióról essék néhány szó: aki nem ismeri a szcénát, annak is feltűnik az alapvetően Mangóhoz kötődő egységes hangkép, már csak azért is, mert nem egy válogatást hallunk az elmúlt húsz év legjobb pillanataiból, a felkért MC-k a jelenünket verselték meg.

Hipp Hopp mesterek (Fotó: PZL)

Mango és Busa Pista arra volt kíváncsi, itt és most hol tart a szcéna, miket tol most Rambo, Ketioz, Mikee Mykanic, Busa, Bankos és Zsola(és még sokan mások), és mit tudnak, ha hirtelen rögtönözni kell valamit a Hip Hop Allstarz alkalmai válogatottnak. És akkor legyen itt egy laza névsorolvasás: Beni, Lusta Bitek, A.S.K., Stereo Kollektív& Gege, Slow Village& Mulató Aztékok, Faktor Labor, Hírvevők &Stek, Kétházközt, Soap City Squad, N.S.K., Tibbah&Phat, Hibrid, Beni&Mango Aka Modul…. És ahogy a Mulató Aztékok mondják: A rap nem halott / Ledózerolták, telefosták, de csak nem lett csatorna-pop. Szóval, itt tartunk most, szevasztok. 

Hungarian Hip Hop History Vol.1.
Budapest Vinyl
13 szám 36 perc

 

 

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 311
 •  
  311
  Shares