Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megjelent Lajkó Félix gyerekdalokat tartalmazó új lemeze Neked címmel. Az albumon Bartos Erika gyerekverseit zenésítette meg, amelyek Tintér Gabriella hangján kelnek életre. Noha gyereklemezről van szó, Lajkó Félix az anyagot nem csak gyerekeknek ajánlja; szerinte a versek csakúgy, mint a zene legalább annyira szólnak a felnőtteknek is. Lajkó Félixszel beszélgettünk.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Miért pont most jött el a gyereklemez ideje?
Ez szerintem csak idézőjelben gyereklemez, annak, aki meghallgatja, kiderül, hogy nemcsak a zene, de a versek sem csak gyerekeknek íródtak, a felnőttek számára ugyanolyan élményt jelenthetnek. Nyilván eredetileg gyerekeknek készültek a költemények, de aki csak egy kicsit is emlékszik még a gyerekkorára, az remekül szórakozik majd a dalokat hallgatva. Ha a kocsiban együtt hallgatja a család, szerintem senki sem fog unatkozni.

lajkofelix_5_csanyikrisztina

Miért Bartos Erikát választottad?
Nem én választottam, tulajdonképpen ő választott engem.  Nagyon prózai módon indult az ismeretségünk, közös ügyvédünk van, aki megmutatta nekem a Hógolyó című könyvet és megkérdezte, nem lenne-e kedvem ez alapján dalokat, vagy akár egy lemezt készíteni. Leültem a zongorához és megpróbáltam a versekhez dallamot kreálni. Azért választottam a zongorát, mert nem játszom túl jól rajta, és azt szerettem volna, ha – gyerekdalokról lévén szó – minél egyszerűbb, érthetőbb dallamok születnek.

Mi ragadott meg Bartos Erika verseiben?
A versek – ha az ember odafigyel rájuk – bármelyikünk életéről szólhatnak. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek érzéseit, gondolatait, világát éneklik meg. Szeretetről, rajongásról, életről és halálról szólnak.  Sok olyan gondolatot találtam a versekben, amelyekben ráismertem a magam és a saját gyerekem érzéseire, félelmeire.

lajkofelix_3_bacsirobert

Te olvasol mesét vagy verset a saját gyermekednek?
Majdnem tíz éven keresztül meséltem a Hófehérkét, mert mindig azt kérte tőlem a gyerekem, és minden egyes alkalommal figyelemmel hallgatta. Most már 11 éves és ő maga olvassa a könyveket.

A dalok Tintér Gabriella hangján szólalnak meg. Nem gondoltál rá, hogy te is énekelj?
Először gondolkodtam rajta (nevet) de aztán úgy döntöttem, hogy Gabriella, aki a népzenei albumomon is énekelt, sokkal jobban át tudja adni ezeket a gondolatokat. Nem érzek késztetést arra, hogy énekeljek, sokkal szívesebben játszom a hegedűn vagy a citerán és Gabriellával nagyon jól tudunk együtt dolgozni.

lajkofelix_2_bacsirobert

Mennyiben dolgoztál másképp ezen a lemezen, mint a korábbiakon?
Majdnem ugyanúgy készült ez is, mint bármelyik másik albumom. A dallamok ezúttal sokkal egyszerűbbek és mindig van valamilyen központi tematika, amelyre építünk, amelyre mind szövegét, mind zenéjét illetően asszociálhatunk. Az összes hangszeres szólamot én játszottam fel. Nem akartam nagyon „gyerekesre” vagy egyszerűre faragni a dalokat. Egyszerűen az volt a célom, hogy jó legyen hallgatni, hogy örömet adjon gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Azt mondtad egyszer, hogy a zene azért jó, mert elrepít valamilyen külön világba. Hová repíti ez az album a gyerekeket?
Egy otthonos világba, ahol olyan élményekkel találkozhatnak, amilyenek már érték őket korábban, vagy olyanok, amelyekre még számíthatnak a későbbiekben.  Mese és valóság határára repítenek ezek a dalok.

lajkofelix_1_dudasszabolcs

A lányodnak megmutattad a dalokat?
Igen, mindig megmutatom neki, ha valami újat csinálok. Azonnal látni rajta, hogy melyik dal az, amelyik nagyon tetszik neki és melyik, amelyiket többé nem akarja hallgatni. Utóbbiakon mindig megpróbálok még egy kicsit csiszolni, javítani.  Ő is zenél, fuvolázik és nagyon jól megy neki.

A lemez bevételét jótékony célra fordítod. Kinek szánod az összeget?
A Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak, akik tehetséges gyerekek támogatásával foglalkoznak. Tavalyelőtt kaptam tőlük egy Tehetség Nagykövet címet és elgondolkodtam rajta, hogy ha már nagykövetnek hívnak, szeretnék is tenni valamit ezekért a gyerekekért.

Mit tehetünk a tehetséges gyerekekért?
Hagyni kell őket fantáziálni és lehetőséget kell teremteni, hogy ezeket a fantáziákat ki tudják élni. A többi már megy magától.

Képek: Csányi Krisztina, Bácsi Róbert, Duda Szabolcs


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •