Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 321
 •  
  321
  Shares

Megjelent Pajor Tamás Haladó magyar című dalverseket és szózenéket tartalmazó kötete az Európa gondozásában. A könyvet a szerző ma 14.00-kor dedikálja az Ünnepi Könyvhéten a Duna-korzón, a 112-es számú pavilonnál, illetve a bemutatója június 16-án, vasárnap lesz 17.30-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

06.hu

Pajor Tamás sokáig a rock & roll és a sebesség megszállottja volt, majd a nyolcvanas évek végétől a hit megszállottjaként lett igazán ismert. Most megjelent kötetében magamagáról is precíz öndefiníciót ad: haladó magyar, aki továbbhalad a krisztusi úton, költőként, prédikátorként, dalszerzőként, magyarként és zsidóként is. Pajor Tamás szövegei a zene és a költészet határán egyensúlyoznak. A kötetben a már ismert dalszövegek mellett eddig még nem publikált versek találhatóak tíz ciklusba rendezve. A fővárosi élet, a zsidó és keresztény identitás kérdése, vagy éppen az internet hatása világunkra egyaránt megtalálható a széles skálán mozgó témák között. Istenes verseivel a szerző a zsoltár műfajának bibliai hagyományát is felidézi: a „Mai zsoltárok” azonban a kötet többi darabjához hasonlóan humorosak, azokat nem a szomorúság vagy a düh, hanem – egyedi módon –az iróniával kevert, pozitív állásfoglalás jellemzi.

„A jó hangulatú költészetet szeretem. Lehet ez szerencsés alkati eredetű derű, de ennél azért több: hit. Elveszett voltam, de meglett ember lettem. A nyelv csak az ember sajátja. Ajándék a Teremtőtől. A spirituális nyelv a lényeget ragadja meg, Isten szava pedig létrehozza a valóságot. A költészet, ha teremteni nem is tud, de a teremtett lényegét kutatni, mutatni kísérli. A dal jó esetben zenei költészet. A jó dal szavakat ad a zenének és megzenésíti a szavakat. A kötet lapjain felhangzó szózene nyelvi kalandjain át, remélem, átüt egy mélyebb és magasabb világ, amelyet már nem e könyv szavai közölnek. A szövegnek önmagában is van zenéje. A dalszövegnek nem kell feltétlenül megélnie írott formában, de jó, ha olvasva is hat. A zene és a költészet határán egyensúlyozó dalvers létrehozására törekszem. Az a jó, ha a szöveg nem esik össze, amikor kivesszük alóla a zenét. Ilyenkor maximum máshogy működik. Így vagy úgy, de szólnia kell, nem nyugodhat a papíron. Haladó magyar, kezdőknek is.”
(Pajor Tamás)


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 321
 •  
  321
  Shares