Halle Berry amerikai filmszínésznő ma már jelentéktelennek látja egykori Oscar-győzelmét, Michelle Rodriguez, a Halálos iramban-filmek sztárja pedig megpendítette, hogy távozik a népszerű sorozatból, ha a készítők “nem mutatnak némi szeretetet a nők iránt”.

MTI

Berry 2002-ben vette át a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért, és azóta is ő a filmtörténelem egyetlen fekete bőrű színésznője, aki elnyerte a legjobb női alakításért járó szobrot. “Hűha, hát az a pillanat tényleg nem jelentett semmit. De semmit. Azt hittem, hogy akkor történt valami, de most már azt gondolom, hogy jelentéktelen volt” – mondta a színésznő a Teen Vogue magazinnak adott videointerjúban a nemrég véget ért Cannes Lions nemzetközi kreatívfesztiválon.

Berry elmondta, hogy akkor fogalmazódott meg benne ez a gondolat, amikor 2016-ban már második éve csak fehér bőrű jelöltek voltak esélyesek az amerikai filmakadémia díjára a színészi kategóriákban. Ekkor terjedt el az OscarsSoWhite gyűjtőcím is a közösségi hálón. “Ez mélységesen bántott és elszomorított” – jegyezte meg a színésznő, hozzátéve, hogy a történtek arra sarkallták, hogy maga is belekóstoljon a rendezésbe és a produceri feladatokba, minél több lehetőséget biztosítva ezzel a nem fehér színészeknek.

Mindeközben Michelle Rodriguez, a Halálos iramban-filmek sztárja az Instagramon elárulta, hogy kész otthagyni a sorozatot annak nőábrázolása miatt. “Remélem, hogy a készítők mutatnak némi szeretetet a sorozat női karakterei iránt a következő részben, vagy lehet, hogy kénytelen leszek búcsút mondani egy szeretett sorozatnak” – írta a színésznő, aki azt is tudatta rajongóival, hogy a Halálos iramban 8. része már digitálisan is elérhető.

A sorozat több mint ötmilliárd dollár bevételt hozott világszerte az első epizód 2001-es megjelenése óta, és a készítők még két részt terveznek 2019-re és 2021-re. Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia idén rekordnak számító 774 új tagot, köztük hét magyar rendezőt, írót, animációs filmest hívott meg soraiba. A meghívottak 39 százaléka nő, 30 százaléka nem fehér és 57 országot képviselnek.

fotó:Reuters