Mucsi Zoltán főszereplésével március 9-én indul a Duna Televízión a Munkaügyek spinoff-sorozata, a Tóth János, amelyben a hat évadot megélt „IrReality Show”  legszórakoztatóbb figurájának életét követhetjük nyomon. A gyógyszerfüggő köztisztviselő legjobb pillanatai a napokban felkerültek egy Coub-csatornára is, így az új széria indítása előtt azok is megismerhetik a karaktert, akik korábban nem követték a Munkaügyek-sorozatot.

MAPET –  061.hu

Noha a köztévé eltemetett néhány műsort azóta, hogy az évtized elején – szemben a kertévés műsorlízingelés gyakorlatával – kísérletező üzemmódba kapcsolt, a Munkaügyek – IrReality Show című szituációs komédiasorozat 2012-ben elég szépen rajtolt ahhoz, hogy a kezdeti lendület hat évadon keresztül kitartson. A képzelt munkaügyi felügyelet irodájában szerencsétlenkedő hivatalnokok és inkompetens főnökük mindennapjait bemutató sitcom ihletadó forrása feltehetően A hivatal, Ricky Gervais zseniális áldokumentarista vígjátéksorozata (illetve azonos című amerikai  remake-je), azonban a Munkaügyek az ismerős felütéstől eltekintve a saját útját járta.

Ezért is sajnálatos, hogy két évad után a standup-os humoristákból összeállt írógárda (Litkai Gergely, Hadházi László és Kovács András Péter), valamint a remek szereposztás ellenére (Molnár Piroska, Elek Ferenc, Mucsi Zoltán, Kovács Lehel és mások) a színvonal és a nézettség vészesen megereszkedett. Bár a köztévé sokáig kitartott mellette, a sorozat az év elején, hat évad után kivérzett. A történet azonban itt nem ér véget. Március 9-től Mucsi Zoltán karaktere ugyanis újra képernyőre kerül.

Az új sorozatban Mucsi Zoltán által megformált karakter élete válságba kerül. Miután kirúgják a munkahelyéről, és anyja összeköltözik húsz évvel fiatalabb szeretőjével, hősünk 55 évesen elhagyja a családi fészket és összebútorozik vidéki unokaöccsével. Az agglegény Tóth Jancsit, ahogy a figura önmagára hivatkozni szokott, és a fiatal vidéki fiú, aki épp most kezdi gyógyszerész tanulmányait a fővárosban, együtt indul el a felnőtté válás rögös útján. Munkavállalás, pénz, siker és szerelem a cél, de helyzetükön nem könnyít a felbukkanó takarítónő és lobbanékony lánya vagy a kétes erkölcsű pszichológus-vállalkozó, Dr. Angyal sem.

Mucsi Zoltán mellett a sorozat főbb szerepeiben Csémy Balázs, Kőszegi Ákos, Bozó Andrea, Rujder Vivien, László G. Attila, Csoma Judit, és Szabó Simon látható. A forgatókönyveket vezető íróként Litkai Gergely jegyzi az első 26 epizódban, a további 26 rész írásában pedig Lengyel Balázs vezetésével négyen osztoznak: Kovács András Péter, Vinnai András, Kormos Anett és Szabó Bori. A sorozat rendezői feladatait a Csak színház és más semmi című sorozat első szériáját jegyző Nagypál Orsi, és az eddig rövid- és dokumentumfilmekben jeleskedő Lakos Nóra látja el.

Az alkotók a napokban egy Coub-csatornán összegyűjtöttek néhány tucatnyi jelenetet a Munkaügyekből, illetve Tóth János korábbi életéből, amikor az állandó kapuzárási pánikba szenvedő agglegény még a munkaügyi hivatalban élhette az aktatologatók egyhangú, de biztonságos életét. Az MTVA és a Kálomista Gábor nevéhez fűződő Megafilm közös produkciója, a Tóth János című 52 részből álló, epizódonként 26 perces sorozat csütörtök esténként fél 9-től lesz látható a Duna Televízión.

Fotó: MTVA