Lekerült a Blaha Lujza téri Corvin Áruházról az 2018-ban felrakott a védőháló, amely az utólagos burkolati elemek eltávolítása óta takarta az épület homlokzatát, így most már látható az áruház eredeti kinézete. A Blaha Lujza tér ikonikus épülete a térrel párhuzamosan újul meg, a munkálatok már elkezdődtek.

061.hu

A Blaha Lujza tér tavasszal kezdődő átépítésével párhuzamosan az áruház visszanyeri eredeti formáját, a tulajdonos a belső átalakításokkal együtt – 300 millió forintos állami támogatás felhasználásával – újítja meg a Corvin Áruház homlokzatát is –írja a PestBuda.

Mint a portálon olvasható, a Corvin Áruház Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza, 1926-ban nyitotta meg kapuit. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán tervezte – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Érdekessége, hogy az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború során kiégett, 1944-ben bezárt. Az 1948-ban államosított áruház ugyan újranyitott Budapest Nagyáruház néven, ám az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen. Ennek következményeként került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára az alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések.

A Corvin Áruház 1961-ben (Fotó: Fortepan)

1966-tól az épület a Centrum Áruházak Vállalathoz került. Népszerű reklámszlogenje volt a „Minden szinten szinte minden.” Az 1990-es években az áruház a Skála tulajdonába került, majd a 2000-es évekre egyre inkább bazárrá változott. Az épület alumíniumborítását 2018-ban épülethálóra cserélték az eredeti homlokzatot idéző mintával.

Fotók: Horváth Péter Gyula