Sokunkban él a kép azokról a tízóraira vagy uzsonnára szánt szendvicsekről, amelyeknek parizer vagy szalámi, sajt és talán paprika vagy fasírt, esetleg rántott hús volt a csupán a tartalma. Ami azt illeti, mi, magyarok “a szendvics-kultúrát” nem fejlesztettük gourmet fokozatra úgy, ahogy a mediterrán országok, ahol a legízesebb sonkákat, krémeket, szárított vagy friss zöldségeket, gyümölcsöket és sajtokat pakolják ropogós péksüteményekbe, és fogyasztják akár főételként is. Ám most a hazai gasztronómia e válfaja is a fejlődés útjára lépett első fővárosi úttörőjével, egy belvárosi szendvicsezővel. 

SZABÓ FRUZSINA- 061.hu

A Hercegprímás utcában nyílt Hamvich első blikkre nem tűnik többnek egy bisztrónál, ahova az ember előre összerakott, gyors éhségcsillapítóért rohan be. Ám amint betérünk, a mesteri enteriőr és a pultban sorakozó friss alapanyagok sejtetik, hogy itt valami mást kapunk. 

Egy klasszikus major lakóinak “csillagképei” alatt a már kitalált szendvicstípusok mellett mi is összeállíthatjuk ízlésünk szerint sajátunkat, amely szinte végtelen kínálatot eredményez. A szendó alkotóelemei még külön- külön sorakoznak fel a vendégek előtt. Ez garantálja, hogy délután ötkor sem reggel összerakott, szottyos szendvicsre emlékeztető valamit kapunk. A ropogós ciabatta közé házi tonhalkrémet vagy Spanyolországból érkező iberico vagy serrano sonkát, esetleg chorizot (kolbászféle) választhatunk, ezeknek különböző krémekkel, öntetekkel (mézes-mustáros, zöldfűszeres, balzsamecetes majonéz, stb.) ágyazhatunk meg, aztán jöhetnek a  zöldségek, végül mindezt megkoronázhatjuk egy hispán kecske- vagy juhsajtremekkel. Kívánság szerint a kreációt melegítik is. 

 hamvich-13-hpgy

Az alap szendvicsek 450-650 forintról indulnak, erre jönnek a feltétek, amelyek 80-200 forint között mozognak adagonként. Amennyiben nem vagyunk épp kreatív kedvünkben, választhatunk a már kitalált variációk közül, mint vega 700 forintért, a helyről elnevezett Hamvich 950 forintért, vagy annak Delux változata 1350 forintért. Persze az egészségtudatos, szénhidrátkerülő vendégek is megtalálják számításukat a különböző salátákkal

Fontos kiemelni, hogy a szendvicsbár jellegen túl a Hamvich egy mini delikátesz funkcióját is betölti, ahol kedvünkre vásárolhatunk spanyol sonkát és sajtot. Az étlapon egyébként a sonka vagy sajttál is feltűnik, amely elvitel esetén egy- egy otthoni vacsora előétele vagy akár főfogása is lehet. 

Hamvich szendvicsbár 2016.09.14. Fotó: Horváth Péter Gyula

Egyébként a hely valóban elhivatottan őrzi a frissességet, ugyanis ha valaki elvitelre kéri szendvicsét, megkérdezik, mennyi idő múlva fogyasztja el a vendég. Ha az étel csak több óra múlva landol a gyomorban, akkor a szószokat, nedvesebb feltéteket külön csomagolják, azért, hogy a friss péksütemény ne ázzon el. 

Randé Dániel üzletvezető lapunknak elárulta, hogy hamarosan elindul a hónap szendvicse akció, amely egyfajta tesztként szolgál majd. “Szeretnénk megtudni, hogy a jelenleg kapható sonkás, chorizos vagy tonhalas verziókon túl van-e igény a szendókban más főszereplőre, mint például a májkrém vagy a lazac. Azonban az már biztos, hogy a tél beköszöntével a jelenlegi választék mellett megjelennek majd a levesek is a kínálatban.”

CÍM: Hamvich: BUDAPEST, Hercegprímás utca 19

Fotók: Horváth Péter Gyula