A Campus Fesztivál az elmúlt években már bebizonyította, hogy a minőségi kultúra, a kiegyensúlyozott színvonal és a zenei sokszínűség jellemzi, ezzel idén is bekerült a minősített európai fesztiválok közé. Debrecen legnagyobb kulturális eseményére július 17-től négy napon át összesen 70 helyszínnel készülnek a szervezők. A zenei programkínálatban világsztárok: Limp Bizkit, Alan Walker, Willy William, a Dog Eat Dog, a Delinquent Habits, Alice Phoebe Lou, a Seafret valamint Nora En Pure és az Amsterdam Klezmer Band is szerepelnek. A szervezők minden évben megpróbálnak valami újat hozzátenni az eddigiekhez, ami idén elsősorban a még hangsúlyosabb környezettudatosságon látszik majd meg. 

061.hu

Ganxsta Zolee, Horváth Tamás és Lukács László is ellátogatott hétfőn a 12. Campus Fesztivál rendhagyó sajtótájékoztatójára a Nagyerdei Stadionban található Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központba, ahol különböző kezelési módokat és rehabilitációs eszközöket ismertek meg és próbáltak ki közösen. Az egyes gyakorlatokat debreceni sportolók mutattak be a nekik: Senánszky Petra uszonyosúszó, Varsányi Nóra, a DVSC kézilabdázója, valamint Szabó Csenge és Árvai Vanessza, a DEAC röplabdázói segítették őket. A programsorozat délután a Nagyerdei Stadionban található RED-ben folytatódott, ahol Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató kiemelte, hogy minden évben megpróbálnak valami újat hozzátenni az eddigiekhez, ami idén elsősorban a még hangsúlyosabb környezettudatosságon látszik majd meg. Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint gyönyörű környezetével és kulturált helyszínével a Campus teljesen egyedülálló rendezvény az országban, de meglátása szerint gasztronómiai szempontból is az élmezőnybe tartozik a debreceni fesztivál. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az egyetemi jelenlét minden eddiginél markánsabb voltát emelte ki: 1200 négyzetméteren 30 standdal épül az Egyetem Tér, ahol minden nap 14 órától indulnak a programok. Az idén 100 éves DEAC is kiemelt szerepet kap majd az idei Campuson. Papp László polgármester szerint a helyszín Európa egyik legszebb parkerdeje, ezért is fontos komolyan törekedni a környezettudatosságra. A polgármester mindenkit biztosított, hogy a terület ugyanúgy néz majd ki a rendezvény után, mint előtte, hiszen ez a közös megállapodás legfontosabb eleme. Süli András programigazgató a minden eddiginél nagyobb programdömpingre hívta fel a figyelmet: a 248 zenei program emellett több mint 200 egyéb produkció lesz látható és hallható a négynapos rendezvényen. 

Csaknem félezer program négy napon át

A Limp Bizkit a nu metal műfaj úttörőjeként még ma is rendkívül energikus koncertzenekar. Magyarországra egy év után térnek vissza, ezúttal Debrecenben láthatjuk Fred Durst karizmatikus egyéniségét és a gitáros Wes Borland különleges maszkjait. A Campus Fesztivál fellépői között ott lesz a jól ismert francia DJ, producer Willy William is. A 38 esztendős sztár, a több mint 446 millió megtekintés felett járó, Ego című számának köszönheti hírnevét, népszerűsége azóta is töretlen. A Campuson látható Jack Sedman és Harry Draper formációja, 2015-ben vált ismertté, Oceans című daluk klipjének főszereplője ráadásul az a Maisie Williams, aki a Trónok harca című sorozatban Arya Stark-ot alakítja. Alan Walker neve garantált egy jó fesztivál bulira. A még mindig szemtelenül fiatal, 22 éves norvég DJ és producer először 2015-ben tarolta le a nemzetközi slágerlistákat Faded című slágerével, a dalt azóta több mint 2,2 milliárdan tekintették meg a legnagyobb videomegosztó csatornán. A világhírű fiatal dél-afrikai-svájci DJ, Nora En Pure is az idei Campus Fesztivált erősíti. Az indie dance és deep house műfajokban mozgó előadó 2010-ben robbant be a köztudatba Daniel Portman Khaweri című dalának remixével.

A Dél-Afrikai Köztársaságból származik az idei Campus legszebb hangja is. Alice Phoebe Lou Európában keresztül-kasul csavargó utcazenészből lett Berlin egyik legígéretesebb énekesnője, aki már most visszatérő vendége a trendeket diktáló európai és amerikai kluboknak és fesztiváloknak. She című dalát a legjobb betétdal Oscar-díjára is jelölték. Ugyancsak a Campus zenei sokszínűségét erősíti a los angeles-i hiphop banda, a Delinquent Habits. A klasszikus déli amerikai, de latin hatásokat is mutató hip-hop úttörői hatodik alkalommal érkeznek Magyarországra, ezúttal a debreceni Nagyerdőre 2019. július 20-án. A kulturális paletta színei közül fontos még megemlíteni az Amsterdam Klezmer Band zenekart, akik a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával lesznek a fesztivál vendégei a pénteki napon, a Nádudvari Gasztroszínpadon.

A hazai mezőny legjobbjai közül jelen lesz az idén 30 éves Tankcsapda, a 15 éves jubileumát ünneplő Halott Pénz és a Road, jön Majka, a Kowalsky meg a Vega, a Quimby, Rúzsa Magdolna, a Punnany Massif, Horváth Tamás, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Bagossy Brothers Company, a visszatérő Subscribe, az örök fesztiválkedvenc 30Y és az Irie Maffia, valamint fellép a Nagy-Szín-Pad! Tehetségmutató verseny nyolc résztvevője is. Az idei Campuson több mint ezer zenész lép színpadra.

Idén még környezettudatosabb a fesztivál

A Campus Fesztivál nagy hangsúlyt fektet a környezetterhelés csökkentésére. Kiemelt cél a nagyerdei környezet megóvása, a fesztiválozók környezetbarát szemléletének mélyítése. Idén is számos zöld programmal készülnek a szervezők. A szelektív hulladékgyűjtők használata, a keletkezett hulladék szétválogatása már több éve jelen van a fesztiválon, de a környezetbarát tisztítószerek és a környezetbarát eszközök használatának bevezetése sem újdonság a Campus működésében. Fontos, hogy a keletkezett hulladék döntő többsége lebomló anyagból készüljön. A résztvevők az elmúlt évekhez hasonlóan újrahasznosítható repohárban kapják az italokat, ez a műanyaghulladék csökkentése szempontjából is óriási előrelépést jelent.

Hangfoglaló Program

A Campus Fesztivál mindig is feladatának tekintette a tehetséggondozást és igyekszik teret és lehetőséget adni a feltörekvő zenekaroknak. A Hangfoglaló Program idén először jelentkezik önálló zenei színpaddal a fesztiválon. A színpadon 32 tehetséges zenekar kap lehetőséget, közülük hatan a program induló zenekarokat támogató pályázatának idei támogatottjai. Érdemes csemegézni a fellépők között, hiszen a kemény rockzenétől kezdve a klasszikus beatritmusokon át az elektronikus hangzásoki át a rockig mindent megtalálható a repertoárban.

Az “okos” fesztiválhelyszín

Különleges műszerekkel és a tudományos felfedezés játékos formáival várja az idei Campus Fesztivál látogatóit a Debreceni Egyetem. Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kapnak játékos ízelítőt a fesztiválozók. Az Egyetem Tér elnevezésű „okos” fesztiválhelyszín az előző években a leglátogatottabb nappali rendezvénytér volt a főbejárat mellett. A felsőoktatási intézmény kiállítói idén is izgalmas programokkal készülnek, valamint 40 színpadi programot is kínálnak. Bemutatkozik a 100 éves DEAC egyetemi sportklub is.

Ahol a művészeté a főszerep

Új fejezet kezdődik 2019-ben a Campus Fesztivál életében. A Debrecenben egyre népszerűbb Békás-tó területén a Campus Fesztivál kísérő eseményeként július 19-én és 20-án a művészeté lesz a főszerep. Idén mutatkozik be első alkalommal a CAMPUS ART, ahol a látogatók megismerkedhetnek a művészetek színes világával és interaktív módon kipróbálhatják, melyik művészeti terület áll hozzájuk legközelebb. A két napig tartó művészeti fesztiválon ott lesznek Debrecen művészeti és kulturális intézményei, művészeti tevékenységet folytató szervezetei, öntevékeny csoportjai, alkotói közösségei, akikkel közösen kibontakozhat a bennünk szunnyadó tehetség. A CAMPUS ART táncházai gyerekek és felnőttek számára egyaránt látogathatóak bármilyen előképzettség nélkül. A klasszikus néptánc lépések mellett, új kultúrák megismerésére is lesz lehetőség, a kapuéra brazil vonalától egészen az Ázsiából érkező K-POP-ig számos izgalmas műfajjal találkozhatunk a Békás-tónál.

Fesztivál kicsiknek is

A Campus Fesztivál családi eseményként is a köztudatban van. Idén első alkalommal – a fesztivál szomszédságában – a Vidámparkban egy külön fesztivál várja a gyerekeket. A péntektől vasárnapig tartó Campus Kid minden gyerek számára egy nagy álom beteljesülése. A Vitéz László színpadon a gyermekek kedvenc fellépői, játékok, kertmozi, mesemondás, bemutatók, kézműves foglalkozások, raklaplabirintus és még számtalan játék, foglalkozás várja a családokat, apróságokat. A Campus Kid egyszerre mutatja be a digitális és virtuális világ játékainak hazai hőseit és a hagyományos játékok világát. Egy helyen találkozhatunk a Youtube, a TikTok és a Fortnite birodalmának legnépszerűbb hazai szereplőivel és számos régivágású mesehőssel. A zenei fellépők között megtaláljuk Gubás Gabit, a Rutkai Bori Bandát, Tompetit és Barátait, valamint a Czutorborsók együttest.

Minden eddiginél erősebb színházi jelenlét

A Campus Fesztivál mind a négy napján kora délutántól hajnalig üzemel majd a Csokonai Színház rendezvénytere, ahol gyerekprogramoktól kezdve, komolyzenén és színdarabokon át a kísérletező kedvű jazzmuzsikáig terjed a programok spektruma Fesztivál a fesztiválban. A helyszínen minden nap a Csokonai Csimota nevű gyerekprogrammal veszi kezdetét a program 15 órakor. 16 órától Kodályóra néven tart egyórás komolyzenei koncerteket a debreceni Kodály Filharmónia. Ez alól csak a csütörtöki nap lesz kivétel, aznap ugyanis 16 órától egész éjfélig a hazai színművészeti egyetemek bemutatkozó előadásai lesznek megtekinthetőek, így a budapesti Színművészeti Egyetem mellett jelen lesz többek között Veszprém és Kaposvár is. A 19 órai idősávban mindennap eltérő program veszi kezdetét: szerdán Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán közös összművészeti estjére (Mellettünk) kerül sor, pénteken Gerlóczi Márton A csemegepultos naplója című darabját láthatja a közönség, míg szombaton Patrick Süskind A nagybőgő című munkája kerül színpadra az Orlai Produkció jóvoltából. 22 órai kezdettel a Csokonai Színház művészei készülnek tematikus estekkel: szerdán nemzetközi sanzonválogatás lesz a repertoáron, pénteken magyar sanzonválogatás, szombaton pedig opera- és operett válogatás lesz hallható.

Szabad a zene

Csütörtöktől szombatig éjféltől a Szabad a zene címen futó programsorozat várja az érdeklődőket, amelyekben kortárs zenei világok tárulnak fel. Csütörtökön a Bozontos Remény nevű formációé a színpad, amelyben a Wahorn András mellett a humorista Hadházi László egy másik oldalát ismerheti meg a közönség. Pénteken a Middlemist Redből ismert Nóvé Soma által alapított Mordái és a tagokból alakult Free Flow Session koncertje lesz látható, a zárónapon pedig a debreceni származású, európai hírű free jazz szaxofonos Akosh S. (Szelevényi Ákos) és Miklós Szilveszter közös produkciója kerül színpadra.

A Campus Fesztivál a számos programon és attrakción kívül számos közérdekű és kényelmi szolgáltatást kínál. A fesztivál területén idén is kártyával lehet fizetni. Fizetésre Unipass és DEKa kártyával, HelloPay fesztiválkártyával valamint bármely kereskedelmi bank érintésmentes bankkártyájával lehetséges. Kedvezményes jegyelővételre holnapig, azaz július 10-ig van lehetőség.

Képek: Campus