Minden nappal közeledünk az ünnepekhez, vágják a centit a gyerekek. Balett, koncert, marcipánfigura készítés – jöjjön most hat ünnepre hangoló családi és gyerekprogram!

061.hu

1. Diótörő (Magyar Állami Operaház)

Nincs karácsony Diótörő nélkül, idén pedig minden eddiginél többször, összesen 35 alkalommal lesz látható Csajkovszkij mesebalettje advent első vasárnapja, 2022. november 27. és 2023. január 15. között a Magyar Állami Operaházban. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része szerte a világban és a budapesti Operaházban is. A korábbi, hosszú éveken át repertoáron levő, mára szinte muzeális változat emlékének adózva egy újragondolt, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő, új kiállítású darab született. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és a társulatot igazgató Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében először készített ilyen világszerte elismert művész a társulat tagjaira szabott, a helyi jellegzetességeket is figyelembe vevő koreográfiát, amellyel a karácsonyi varázslat még látványosabb, még táncosabb változatban kerül a közönség elé.

Fotó: Nagy Attila

2. Adventi villamos

2022-ben is számos fővárosi vonalon indul útjára a BKV ünnepi villamosa, idén azonban nem megszokott fényruhájával, hanem adventi hangulatú belső díszítésével teremti meg a karácsonyi hangulatot. Az ünnepi járat idén fontos küldetést is teljesít: a díszítés része egy QR-kód, amelyen keresztül az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját támogathatod. Az Adventi Villamos november 25. és december 23. között minden nap közlekedik, kilenc különböző villamosvonalon. Részletek ITT!

3. Az Ál-kukás Mikulás 2.0 (Budapest Music Center)

Tavaly a Mikulás hó és karácsonyi hangulat hiányában pályát módosított, és kukásnak állt, kalandjai során az ellenségei sem tudták megállítani, megszervezett egy környezetvédelmi mozgalmat, majd a Macskanővel örökbe fogadta Rudolfot. A történet azonban nem ér itt véget: váratlanul ugyanis egy szép reggelen vastag hótakaró látványára ébred, és megszólal benne a kötelességtudat és a nosztalgia… Hogy innen hová kanyarodik tovább a történet, az csak ifjú közönségünkön múlik, akik aktívan alakítják a további cselekményt, zenészeink pedig mindenre felkészülten és elszántan öntik hangokba a közös történet új fordulatait. Közösségi mese- és zeneszerzés élő zenekarral december 3-án szombaton a Budapest Music Centerben.

4. Családi Cinemusic (Müpa)

A Budafoki Dohnányi Zenekar a péntek esti hangverseny után egy szombat délelőtti koncertre is várja a filmzene rajongóit a Müpába november 26-án. Műsoron a filmzene-irodalom legjava kalandfilmekből, családi filmekből, mesefilmekből. Az örökzöldek mellett a legújabb sikerfilmek zenéi is felcsendülnek. A program 8 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

5. Belefér egy pici szívbe (Várkert Bazár)

Advent vasárnapjain 11 órától ingyenesen vehetnek részt Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar énekeltető, kacagtató gyerekelőadásán a Várkert Bazárban.

„Apa szíve lyukas zokni? És a tyúkok biztosan mind falun laknak?” A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is hozhatják: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

Közreműködik:
Grecsó Krisztián – versek, szövegek
Majorosi Mariann – ének
Makó Péter – fúvós hangszerek
Szabó Attila – húros hangszerek
Zeneszerző: Szabó Attila
Rendező: Seres Tamás

6. Karácsonyi marcipánfigura készítés (Geraldine Auguszt)

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Geraldine (Auguszt) cukrászda közös adventi programján a gyerekek játékos formában megismerkedhetnek a marcipán múltjával és jelenével. December 3-án kis karácsonyi marcipánfigurákat készíthetnek ezerszínű marcipánból, majd a múzeumban megoldhatják Beatrix királyné rejtvényét. A program kezdetén a gyerekek a múzeumkerti Geraldine cukrászdában alkothatnak, majd az illatokkal és az ízekkel jóllakottan sétálnak át a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az elkészített édesség történetével. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ITT lehet!

Az ár tartalmazza az édességek készítésének mindennemű költségét, a múzeumi foglalkozást, a gyerekek számára a múzeumi belépőjegyet és az ott elkészített tárgyak alapanyagköltségét is. Amennyiben a szülők a gyerekekkel tartanának a múzeumba is, úgy 500 Ft/fő kedvezményes jeggyel megtehetik. A jegyet a múzeum pénztárában tudják megváltani.

Vezető kép: Diótörő (Fotó: Nagy Attila)