Több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tesz ingyenesen hallgathatóvá az MTVA Archívum, hogy a koronavírus-járvány idején megkönnyítse a hozzáférést az oktatási tartalmakhoz és a kulturált szórakozáshoz.

061.hu

A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzáférést – olvasható az MTVA közleményében.

A rádióarchívum oldalán vasárnaptól olyan klasszikusok érhetők el, mint az Iskola a határon, A kőszívű ember fiai, A funtinelli boszorkány, Az ötödik pecsét, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, az Utas és holdvilág, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy Az M5 csatorna minden hétköznap reggel 8 órától este fél 9-ig iskolatévéként működik, ebben a műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom óráké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulókat célozzák meg. A Mindenki Akadémiája című műsorokban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek. A műsorok visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.

Lukács Sándor és Kútvölgyi Erzsébet hangjáték felvételén 1988-ban a Magyar Rádió I-es stúdiójában (Fotó: Hámor Szabolcs/MTI)

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon. Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára a m3.hu oldalon.

Fotó: A Magyar Rádió 1-es stúdiója Shakespeare- Rómeó és Júlia című drámája alapján készült rádiójáték felvételekor, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek, 1961