Úgy költözik be a magyar tündér Rácz Pál, aranykoszorús hegedűkészítő mester egyedi kézzel készült hangszereibe, mint Gergő ködmönjébe Móra Ferenc nagy sikerű ifjúsági regényében. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A Nullahategy.hu már több videós anyagában is az elfeledett mesterségek nyomába eredt. Jártunk már cipőkészítőnél, kalapos mesternél, most pedig a hangszerkészítés világába pillanthattunk be. Számomra mindig lenyűgöző érzés egy- egy mester műhelyébe belépni. A különleges szerszámok, kellékek és alkatrészek egyfajta mitikus, nem evilági hellyé varázsolják az apró belvárosi üzleteket.

Kevés olyan eszközünk van, amit nem tett tucattermékké a tömeggyártás. Márpedig a hegedűkészítés ma is hasonlóképp zajlik, mint a világhírű Antonio Stradivari műhelyében: gépek, csavarok és szögek nélkül.  A Király utcában lévő Paganini Music nem csak egy hangszerbolt, hanem Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester műhelye is, ahol hegedűk, brácsák és csellók születnek a mester és tanítványai keze alatt.

Rácz Pál, vagy ahogy segédei hívják “a mester” nem csak a hangszerkészítés jeles képviselője, hanem számos jótékonysági akció résztvevője. Ottjártunkkor elmesélte, hogy legutóbb cisztás fibrózisban szenvedő kislány régi vágyát teljesítette: egy 19. századi mesterhegedűt ajándékozott a Csodalámpa Alapítvány közreműködésével. De a szomszédos Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulóinak is rendszeresen ad használatba mesterhangszereket.

Vezető kép: Paganini Music Facebook

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Kerekes András