Újra megjelent 180 grammos dupla vinylen a Smiths egyetlen hivatalos koncertlemeze, a Rank, amelyet 1986. október 23-án rögzítettek a londoni National Ballroomban. Magyarországon ekkor mindenki mással volt elfoglalva, néhányan Nagy Jenő lakásán emlékeztek meg a forradalom kerek 30. évfordulójáról. Hogy kapcsolódik ez a Smithshez? Sehogy. Ugyan elhangzik a Cemetry Gates című dalban Keats és Yeats neve, de Nagy Imrét nem említik. A Smiths természetesen mással volt elfoglalva, főleg a belső konfliktusaikkal, amik jó fél évvel a koncert után meg is roppantják a zenekart.

PZL – 061.hu

Maga a Rank két évvel később, 1988. szeptember 5-én jelent meg, ekkor már több, mint egy éve feloszlott a Smiths, de mégsem ez a koncertalbum volt a zenekar hattyúdala, hanem az 1987. szeptember 22-én publikált Strangeways, Here We Come sorlemez, amelynek megjelenésekor már fel is oszlottak. A Rank coverén az 1967-es Casino Royale-ban és az Angyal-sorozatban is nagyot alakító attraktív színésznő, Alexandra Bastedo látható. A setlist tökéletes, átfogó képet ad a Beatles és a Rolling Stones mellett a popkultúra egyik legnagyobb hatású zenekaráról, amely nélkül nemcsak hogy nem létezett volna a Stone Roses, az Oasis, a Blur és a Suede, de talán a kilencvenes éveket alapvetően meghatározó britpop hullám sem. Maga az album  a második lett az angol listán ami meglepő eredmény egy már megszűnt zenekar kvázi melléktermékétől.

Az album tökéletes válogatás, így aztán autós utakra is kiváló, nyilván a gyerekek sem emelnek ellene kifogást a Tihany és Füred közötti szakaszon. Mi persze vinyelen ajánljuk, mert a koncert plusz dinamikája, húzása jobban érvényesül hagyományos formátumban, mint a tömörített digitális verzióban. Szóval, a csodálatos The Queen Is Dead a nyitó felvétel, aztán jön a fantasztikus Panic és a hibátlan Vicar in a Tutu, és a setlist többi száma elé már az olvasónak kell kitalálnia a pozitív jelzőket. Tessék, itt a következő, az Ask! ….Jó, segítünk! Felejthetetlen. Szóval, itt van szinte minden, ami miatt elviselhető volt nyolcvanas évek közepe. Az album külön érdekessége, hogy a koncertet a BBC Radio 1 is leadta, ez is remekül mutatja, hogy a Smiths nemcsak kulturális tényező volt, hanem nemzeti ügy is.

Morrissey olyan fontos közéleti költő, mint az Egyesült Államokban Dylan, a Smiths kortárs hatása felmérhetetlen, nekünk, magyaroknak külön geg, hogy a narancssárga lemezcímke bizonyos fénytörésben olyan, mintha az MHV Pepita labelje lenne, de hát mi a nyolcvanas évek közepén ugyebár mással voltunk elfoglalva. Mások voltak itt a közélet DJ-i, akik nem azt a zenét játszották, amit már hallani szerettünk volna, vö: : Burn down the disco / Hang the blessed DJ / Because the music that they constantly play / It says nothing to me about my life…

Smiths
Rank
Warner / Rough Trade
14 szám, 56 perc