Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Különleges Hárfás napot tartanak szombaton Budapesten a Festetics Palotában. A varázslatos hangú, megjelenésében is fenséges hangszerhez mindenki közelebb kerülhet a rendezvényen, ahol Vígh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora mutatja be a hárfa különleges világát. .

061.hu

Délelőtt 11 órakor hárfabemutató koncerttel indul az első alkalommal megrendezésre kerülő hárfás nap a Festetics Palotában. A gyerekeknek tartott délelőtti hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer 5000 éves múltjáról egészen napjaink zenéjének sokszínűségéig, érintve a könnyedebb műfajokat is. Délután 4 órakor az „Ifjú tehetségek hangversenyén” a Zeneakadémia növendékei és a „Rendkívüli tehetségek képzője” diákjai mutatkoznak be. Erre a két hangversenyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell a hangszerekvilaga@gmail.com e-mail-címen.

Este 7 órakor kezdődik Vigh Andrea  hangszerbemutató koncertsorozata: „Az ötezer éves hárfa” A felnőtteknek rendezett izgalmas és különleges sorozaton a hárfa történetével és a hangszer működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az ókortól a hárfa első aranykoráig ível az első rész, melyben képekkel és film részletekkel illusztrálva ismerhetik meg a hangszer történetét. Természetesen a klasszikus nagy koncerthárfára született irodalomból is hallhatnak ízelítőt minden alkalommal, hogy a koncertekre ellátogató közönség teljes képet alkothasson a hárfáról. A koncerten közreműködik Gulyás Csilla hárfaművész.

Az első koncerten elhangzanak az ókori nagy birodalmakból (egyiptomi, görög, római) fennmaradt zenei töredékek, néhány középkorból származó hárfára írt zenemű. A barokk nagy zeneszerzőinek – Bach, Handel, Scarlatti – művein keresztül eljutunk a klasszikus korig, melyben a hárfa első aranykora zajlott Franciaországban, elsősorban Párizsban és a francia királyi udvarban. Belehallgatnak a látogatók a híres hárfás komponisták, pl. Krumpholtz és Nadermann darabjai, de szó esik Mozart híres Fuvola-hárfa versenyébe is.

fotó:jegy.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •