Bár az idei mozis esztendő dráma, akció és vígjáték fronton is erős mezőnyt ígér, a felhozatal alapján látatlanban is megkockáztatjuk: 2017 a sci-fi éve lesz. A szuperhősfilmeket egy kivétellel figyelmen kívül hagyva, a műfajt viszonylag tágan értelmezve és tíz alkotásra szűkítve válogattunk a legígéretesebb alkotások közül. Íme:

MAPET – 061.hu

Utazók (Passengers)

magyarországi bemutató: január 12.

Chris Pratt és Jennifer Lawrence űrrománca az amerikai kritikusokat és nézőket sem bűvölte el, de talán csak a közéleti interferencia zavarta meg kissé arrafelé a józan ítélőképességet. A trailer szuper, bár a két és fél percből az nem derül ki, hogy a főszereplők között működik-e a kémia. A történet szerint az Avalon utasszállító űrhajó egy távoli bolygó felé tart több ezer hibernált emberrel a fedélzetén.  Közülük ketten rejtélyes okból 90 évvel a tervezett érkezés előtt felébrednek, és hogy ne menjenek egymás agyára, inkább egymásba szerelmesednek. Aztán persze jön a pánik, a sírás-rívás, üvöltözés. Tegyük hozzá, ha véletlenül szerepelne benne, a bájbomba Jennifer Lawrence-szel kedélykárosodás nélkül kibekkelnénk a Sátántangó mind a 7 és fél órácskáját, Pratt jóllakott kisiskolás sármján pedig sokat javított, hogy néhány éve levetette a zsírszkafandert. Az előzetesben felvillan még Lawrence Fishburne, az űrhajó robot csaposát alakító Michael Sheen pedig a Nixon/Frost-ból lehet ismerős.

The Space Between Us

amerikai premier: február 17.

Hollywoodban rájöhettek arra, hogy általában miért kerüli el a siker a Marson játszódó filmeket, és ezzel a filmmel talán ráéreztek a megoldásra is. Mert hát mi végre a sok rejtély, horror meg küzdelem az életben maradásért, ha a romantika elmarad? Ezért is dönt úgy főhősünk, az első ember, aki a vörös bolygón született és nevelkedik, hogy látogatást tesz az anyaplanétán. Wifi van a Marson is, és miután a bolygóközi neten megismert lány felkelti érdeklődését a földi lét gyönyörei iránt, kamaszunk  beindítja a rakétákat és meg sem áll az őshazáig, hogy végre oxigéntartály nélkül, a képzeletbeli barátnő helyett egy valódi szénalapú élőlénnyel az oldalán hajtson bele a naplementébe. Született marslakóknak a földi trip persze koránt sem veszélytelen, hiszen szervezetük egy másik bolygó körülményeihez szokott. A fiút Asa Butterfield (Végjáték), a lányt Britt Robertson (Holnapolisz) alakítja, és az ezerarcú Gary Oldman is fontos szerepet kapott a filmben.

Guardians (Zassitnyiki)

oroszországi premier: február 23.

Laza dumákkal meg féktelen CGI-városrombolással nemcsak a képregényfilmek rajongóit lehet tartósan izgalomban tartani, ám közöttük is akadhat olyan, akit jól lakatott már a Marvel/DC-moziverzum látványkonyhája, vagy egyszerűen unja már a fullamerikai embercsoda-felhozatalt. Utóbbiak biztosan nem hagynák ki a Guardianst, ami Oroszország válasza a Bosszúállókra. A film főszereplői természetfeletti erők semlegesítésére verbuvált, majd a hidegháború végével elbocsátott ex-szovjet szuperhősök, akiket hosszú idő után most újra hadra fognak az anyaföld védelmére. A kvartettben akad talaj- és kőzetmanipulátor, hipergyors penge- és harcisarlóművész, akrobata vízvarázslónő meg egy testépítő vérmedve, aki nagyjából annyira vehető komolyan, mint a zsé-filmes Cápaember. A grizzlyfejű Conan ráadásul a minigun néven elhíresült böhöm kéziágyúval nyomul (Schwarzeneggerék a Predatorban ijedtükben másfél perc alatt lőtték  szavannává  a dzsungelt egy ilyennel), amitől már a trashmérő is kiakad. Az új előzetes ugyanakkor annyira mutatós, hogy megkockáztatjuk:  a posztszovjet látványfilmipar megérett a hidegháborús versenyre Hollywooddal.

Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell)

magyarországi bemutató: március 31.

Az amerikai sajtó által felvert botrány után, ami abból fakadt, hogy a hollywoodi filmek főszerepeit rendre fehérek nyerik el, majd a tavalyi Oscaron szinte kizárólag “sápadtarcú” színészeket jelöltek, nem meglepő, hogy 2017 egyik legjobban várt filmjének producerei is mentegetőzni kényszerültek. Miközben Lucy Liu parkolópályán szomorkodik, pusztán a rátermettséggel magyarázni, hogy miért éppen Scarlett Johanssont bújtatták a legendás japán anime karakter, Kuszanagi Motoko őrnagy bőrébe, valahol éppoly röhejes, mint 2016-ban skandináv meg brit színészekkel eljátszatni az Egyiptom isteneit. A Páncélba zárt szellem előzetese mindenesetre kirobbanóan látványos cyberpunk akciót ígér, ami a hírek szerint nemcsak képi világában igyekszik követni a Siró Maszamune mangája alapján készült rajzfilmet. Johansson nippon kiborgként nyilván nem túl autentikus jelenség, de ez minket biztosan nem fog feldúlni annyira, mint a kultúrpatrióta japánokat.

Alien: Covenant

magyarországi bemutató: május 19.

Az eredetileg Alien: Paradise Lost munkacímű forgatókönyv átírásával megszületett sztori már összefűzi a Prometheus eseményeit A nyolcadik utas: a Halál-éval. Ridley Scott ígérete szerint filmjében már hemzsegnek az arctámadók és xenomorphok, valamint egy új alfaj, a neomorph is bemutatkozik. A karácsonykor kiadott trailer brutálisan jó lett, így már jóval több, mint puszta remény, hogy a mozi megfelel majd a rajongók elvárásainak. A hivatalos szinopszis szerint a galaxis egy távoli bolygója felé tartó kolonizáló űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy paradicsomi bolygót, ám rövidesen kiderül, hogy érzéki csalódás áldozatai, a hely ugyanis maga a nyálkás, csupafog infernó. A Prometheus-misszió túlélő emberét alakító Noomi Rapace állítólag kurta szerepben köszön vissza, míg Fassbender duplán domboríthat: ő alakítja az új világ egyetlen humanoid lakóját, a Prometheus szintetikus túlélőjét, Davidet, valamint a Covenant Walter nevű androidját. Az Alien-franchise hagyományainak megfelelően a főhős ezúttal is nő: Katherine Waterston mellett Billy Crudup a kapitányt, Danny McBride a pilótát játssza, és a hírek szerint James Franco is a fedélzetre könyörögte magát.

Élet (Life)

magyar premier: május 26.

Daniel Espinosa sci-fijében a Nemzetközi Űrállomás hatfős legénysége bizonyítékot talál a földönkívüli életre, ami természetesen a Marsról származik. Az idegen létforma meglepően intelligens, viszont nem kifejezetten barátságos, ami máris felcsillantja egy jó kis klausztrofóbiás űrhorror lehetőségét – bár a vértelen előzetes alapján erre mégsem varrnánk gombot. A trailer azért hozza A nyolcadik utas, a Halálhajó vagy a Dolog hátborzongató hangulatát, miközben a tét nem kevesebb, mint a Föld megmentése a szociopata marsi izétől. A  főbb szerepekben Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal és Rebecca Ferguson látható,  a forgatókönyvet pedig a Zombieland írói, Rhett Reese és Paul Wernick jegyzik. Támad a Mars! Jó lesz ez.

War on the Planet of the Apes

amerikai premier: július 14.

A Majmok bolygója előzmény-trilógiájának 3. részében már totális háború dúl a járvány miatt megcsappant emberiség és a laboratóriumból kiszabadult vírustól szuperintelligenssé vált majmok között. Sok év eltelt azóta, hogy Caesar vezetésével az emberszabásúak fellázadtak, és kitörtek a börtöneikből. A második részben a majmok már demonstrálták: az ember képére formált világ pusztulása számukra új kezdetet jelent, és képesek is átvenni a bolygó uralkodó fajának szerepét. Bár nem erre törekszenek, a homo sapiensek másként látják, és ahogy a trailerből is kitetszik, végül saját erőszakos természete vezet az emberi faj lefokozásához. Az igen jól sikerült előző rész, a Majmok bolygójaForradalom alkotógárdája jegyzi a War Of The Planet Of The Apes-t is, ami az előzetes alapján méltó zárófejezete lehet a trilógiának. Pláne úgy, hogy az embereket ezúttal Woody Harrelson vezeti a beszédes nevű Caesar hadai ellen, a majomvezért pedig most is a Gollam-szerep óta rendre drasztikus átfazonírozásra ítélt Andy Serkis kelti életre.

Valerian and the City of a Thousand Planets

magyarországi premier: július 21.

Luc Besson húsz évvel Az ötödik elem után újabb sci-fit rendezett, az előzetesben pedig a büdzsé közel 200 millió eurójának minden centje köszöni szépen, hogy ebbe a produkcióba fektették. A látványvilág lenyűgöző, és úgy tűnik, akcióban sem lesz hiány. Reméljük a történet sem gyengélkedik, bár Besson esetében erre nincs sok esély, ráadásul egy olyan illusztris szereplőgárdával, amelyben a főszereplő Dane DeHaan és Cara Delevingne mellett ott sorakozik Clive Owen, John Goodman, Rutger Hauer, Ethan Hawke, Mathieu Kassowitz, valamint a popkirálynő Rihanna meg a jazzisten Herbie Hancock, kevés ok marad az aggodalomra. Besson korábban elárulta, minden vágya az volt, hogy filmre vigye gyerekkori kedvencét, Pierre Christin és Jean-Claude Mézières Valérian és Laureline című képregénysorozatát, ám sokáig nem sikerült összeszednie rá a pénzt. Hát most letette az asztalra minden idők legdrágább francia (európai) filmalkotását.

Iron Sky: Coming Race

nemzetközi premier: várhatóan augusztus

A 2012-es Iron Sky csodálatosan idióta film volt, amit már a sztorija (Hold-bázisukról inváziót indító nácik) és finn rendezőjének óriási lelkesedése miatt is muszáj volt megnézni. Timo Vuorensola agyatlansága végül olyannyira megtalálta a közönségét, hogy az első rész után rajongói a folytatást is hajlandóak voltak finanszírozni. A 2. rész befejezésére Vuorensola félmillió dollárt kért, végül 650 ezret sikerült összetarhálnia. Szóval nem ússzuk meg – és higgyük el, nem is akarjuk. Elég megtekinteni az előzetest: Washingtonban atombomba pukkan, amit a Sarah Palin-forma Madame President kéjes mosollyal nyugtáz az Ovális Iroda ablakából, majd helikopterrel odébbáll, hüllőmancsot villant egy antarktiszi bunkerben, onnan a gyíkemberekkel és dinókkal belakott alvilágba jut, ahol maga Adolf Hitler üdvözli Blondi nevű Tyrannosaurus Rexének hátáról. A hullaképű Führer örömmel veszi jelentését a nukleáris háború kirobbantásáról, távozóban homályos utalást tesz a globális nemzetiszocializmus aktuális megcsinálására, Blondi pedig határozott karmozdulattal elköszön. Filmzenéről ismét a szlovén kultbanda, az észak-koreai haknijáról nemrég hazatért Laibach gondoskodik.

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

amerikai bemutató: október 6.

Egy ősi hollywoodi mondás szerint az igazán jó film olyan, mint a kiváló bor: minél korosabb, annál értékesebb. Igaz lehet ez Ridley Scott 1982-es mesterművére, a Szárnyas fejvadászra is, amely csak később foglalta el helyét a tudományos-fantasztikus filmek képzeletbeli trónján. Ennek oka, hogy a közönség a kritikusokkal karöltve annak idején egészen más tempójú és hangulatú mozira számított az Alien rendezőjétől és a Star Warsban jópofáskodó Harrison Fordtól. Scott csak az ezredfordulóra heverte ki a film bukását, aminek talán köze lehet ahhoz is, hogy producerként másra bízta a kultikus neo-noir 2. részének rendezését. Denis Villeneuve viszont a Sicario és az Érkezés után feltehetően nem barmolja el a Philip K. Dick regényéből adaptált mű folytatását. A 30 évvel később játszódó történetben Ford visszatér az androidsintér Rick Deckard szerepében, de a replikánsok után most feltehetően nem ő, hanem Ryan Gosling futkorászik. A rövid előzetesből nem sok minden derül ki, viszont gyönyörűen megidézi a klasszikus hangulatát, zenéjét (Vangelis) és képi beállításait. Ha minden igaz, egy régi szereplő is feltűnik a színen, és fény derül az első film egyik nagy kérdésére is: vajon replikáns-e Deckard?

Star Wars VIII.

nemzetközi bemutató: december 15.

Noha J. J. Abrams irányítása alatt meglepően jól indított az új trilógia, Az ébredő Erőre kissé rávetült a badass Darth Vaderrel és lézerbelezőjével megvadított háborús spin-off, a Zsivány Egyes árnyéka. A saga folytatása reményeink szerint többet vállal majd a kissé remake-ízű, Jar Jar Binks-feledtető felütésnél, azaz képes lesz kitölteni a Han Solo halálával keletkezett űrt, és legalább néhányat megválaszol a rajongókat őrületbe kergető kérdések közül (kicsoda a rejtélyes Snoke fővezér, hogyan nyúlta le a sötét oldal Han Solo fiát, ésatöbbi). A történetről egyelőre szinte semmit sem tudni, arra az első előzetes megjelenéséig még várni kell. Ami biztos, hogy visszatér Mark Hamill, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac és a tragikus hirtelenséggel elhunyt Carrie Fisher is, aki halála előtt még leforgatta Leia összes fontos jelenetét. Új szereplőként Benicio Del Toro és Laura Dern erősíti a színészgárdát, a pletykák szerint ráadásul  Tom Hardy is feltűnik rohamosztagosként a Rian Johnson rendezte epizódban.

Kép: io9.gizmodo.com