Nicholas Payton amerikai trombitás koncertjével indul április 6-án a Get Closer Jazz Fest. A számos nemzetközi dzsessz kiválóságot felvonultató háromnapos eseményt immár harmadszor rendezik meg a MOM Kulturális Központban, a MOMKultban.

061.hu

Idén hároméves a Get Closer Jazz Fest, mely rövid múltja ellenére Magyarország prémium jazz fesztiváljai közé került. Közülük is kiemelkedik a fellépők névsorával: a hazai jazzélet meghatározó alakjai mellett olyan világsztárok léptek fel az elmúlt években, mint Billy Cobham, Richard Bona, Trilok Gurtu, Paolo Fresu, Omar Sosa, Ron Carter, Richard Galliano, John Scofield, vagy akár Erik Truffaz. Az idei fesztiválon olyan nagyságok lépnek fel április 6-8-ig a MOMKultban, mint Nicholas Payton, James Blood Ulmer vagy Lizz Wright, remek lengyel jazzformációk lesznek a vendégeink, így a Pawel Kaczmarczyk Trió és Kuba Wiecek triója, valamint az osztrák-magyar Heavy Weather, amelyben Mogyoró Kornél és Borlai Gergő muzsikál együtt remek külföldi kollégákkal. A fesztiválon vendégünk lesz az ismert olasz fotóművész, Roberto Cifarelli, akinek kiállítása a fesztivál ideje alatt tekinthető meg a MOMKultban. 

Payton április 6-án pénteken lép színpadra tavaly megjelent albuma, az Afro-Caribbean Mixtape anyagával. Pályája folyamatos változás, művészete minden irányban nyitott, legyen az klasszikus zene, avantgárd funk vagy más zenei hatás. Új albumán a be-bopot, a szvinget, a New Orleans-i örökséget, a soult, az R&B-t, a hiphopot és a különböző afrikai, közép-amerikai és karibi népzenei dialektusokat fűzi össze. A lemezen Kevin Hays billentyűs, Vicente Archer basszusgitáros, Joe Dyson dobos, Daniel Sadownick ütőhangszeres és Dj Lady Fingaz szerepelt. A trombitás és zenekara előtt Pawel Kaczmarczyk lengyel zongorista formációja melegíti be a közönséget. A Kaczmarczyk Audiofeeling Trióban Kuba Dworak bőgőzik, Dawid Fortuna pedig dobol.

A Get Closer Jazz Fest második napján, április 7-én szombaton a James “Blood” Ulmer Odyssey Trio ad koncertet abból az alkalomból, hogy 35 éve jelent meg az Odyssey Band Odyssey című albuma. Utóbbit a modern dzsesszavantgárd egyik klasszikus művének tartják. A trió az eredeti felállásban lép fel Budapesten, Ulmer mellett Charlie Burnham hegedül és Warren Benbow dobol. A trió előtt egy nemzetközi supergroup, a legendás Weather Report örökségét ápoló Heavy Weather lép először magyar közönség elé. A csapatban magyar ütőhangszeres, Mogyoró Kornél játszik. A Heavy Weather a Weather Report egykori zseniális billentyűse, Joe Zawinul emléke előtt tiszteleg, aki tíz évvel ezelőtt halt meg. A Heavy Weathert Zawinul menedzsere, Peter Guschelbauer kérésére az ismert norvég basszusgitáros, Per Mathisen szervezte össze. Mathisen a dzsessz számos világsztárjával játszott már együtt, ebbe a csapatba három ismert osztrák zenészt – Gerald Preinfalk szaxofonost, Paul Urbanek billentyűst és Herbert Pirker dobost – hívott Mogyoró Kornél mellé.

A rendezvény zárónapján, április 8-án vasárnap ad műsort Lizz Wright, aki az R&B-t, a dzsesszt, a bluest, a popot és a gospelt elegyíti, miközben megőrzi saját egyéniségét. Az énekesnő első budapesti fellépésén új albuma, a Grace dalait mutatja be, emellett Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, Sister Rosetta Tharper, k.d. lang, Bob Dylan, Frank Perkins és Mitchell Parish szerzeményeiből is játszik. Lizz Wright előtt Kuba Wiecek lengyel szaxofonos formációja is fellép: triójában Michal Baranski bőgőzik, Lukasz Zyta pedig dobol.

Vezető képen: Nicholas Payton – fotó: Get Closer