Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares

Harminc éve, 1990. április 15-én halt meg Greta Garbo Oscar-díjas svéd színésznő, azon kevés hollywoodi sztárok egyike, akinek karrierjét nem törte derékba a hangosfilm megjelenése. Minden idők egyik legnagyobb és legtitokzatosabb filmcsillaga öltözködésével is divatot teremtett, egy magas nyakú pulóvert el is neveztek róla.

061.hu

1. Mielőtt színésznő lett, Greta szappanozó lány volt egy borbélyüzletben, majd áruházi eladóként dolgozott. Szépségére gyorsan felfigyeltek, termékeket, női ruhákat reklámozott. Később, rövid ideig kalapárusként is kereste a kenyerét.

Fotó: Getty Images

2. Tizennyolc évesen vette pártfogásába Mauritz Stiller, a legismertebb svéd rendező, ő változtatta nevét Garbóra (az egyik feltételezés szerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem neve után), tanítgatta a színi mesterségre, s bár kicsit dundinak találta, 1925-ben magával vitte Hollywoodba.

Greta Garbo és Mauritz Stiller (Fotó: Pinterest)

3. A filmes álomgyárban Garbót “kitatarozták”: fogyókúrára ítélték, szemöldökét kitépték, fogsorát kiegyenesítették és új frizurát kapott.

Fotó: liveabout.com

4. Kamaszkora óta dohányzott – mély, fátyolos hangja tovább erősítette kemény, mégis érzékeny karakterét a filmvásznon -, a zaj ellen füldugókkal védekezett, alakjára haláláig vigyázott, kedvence a spenót, a joghurt és a sárgarépa volt. Szeretett utazni, de csak álnéven, repülőjegyből mindig kettőt vett, nehogy valaki mellé üljön.

Fotó: amazon.com

5. Sztárallűrök: kizárólag reggel 9-től délután 5-ig volt hajlandó forgatni, ha olyan kedve volt, az egész stábot, köztük a rendezőt is kiküldte a forgatásról, mondván neki csak a kameramanra van szüksége. A közönség így is imádta, válogathatott a szerepek közt, egyszer még a neki nem tetsző Laurence Olivier-t is “lecserélte”.

Fotó: bampfa.org

6. A nagy sikerű, Krisztina királynő című filmet “királynői vonulásával” tette emlékezetessé; puha járásának titka az volt, hogy a vásznon is saját, régi papucsát hordta, amit a hosszú ruhák eltakartak.

Fotó: amazon.com

7. Hitler is odáig volt érte, és szívesen megszerezte volna a svéd dívát birodalmi színésznőnek, de Garbo egyáltalán nem viszonozta a Führer érzelmeit. Állítólag komolyan fontolgatta, hogy elmegy Németországba, és Hitler rajongását kihasználva végez a Birodalom vezetőjével.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

8. Soha nem ment férjhez, elsősorban azért, mert a saját neméhez (is) vonzódott. Erről az ő korában még nem lehetett beszélni, ezért hivatalosan csak barátnők voltak Mercedes de Acostával. Születésének századik évfordulóján olyan levelek kerültek nyilvánosságra, amelyek azt sejtették, nem voltak alaptalanok a leszbikus vagy biszexuális hajlamairól elterjedt pletykák. Kolléganői közül Mimi Pollack is elrabolta a szívét, utóbbihoz írta szerelmes leveleit.

Garbo és Mimi Pollack (Fotó: allgarbo.com)

9. Greta Garbo szívesen viselte a magas, csőszerű, visszahajtható nyakkal rendelkező kötött pulóvereket. Bár magát a fazont nem ő találta ki, régóta ismert volt a viselettörténetben, mégis akaratlanul divatba hozta az 1950-es években. Azóta a színésznőről elnevezve, a mai napig garbónak nevezik ezt a pulóvertípust. De ő terjesztette el az elegáns, lapos sarkú cipőt is – New Yorkban, Párizsban, Londonban és Firenzében is divat lett mérték utáni nadrágja, válltöméses ballonkabátja, rejtélyes napszemüvegei. 

10. Nagy gyűjtője volt a művészeteknek: 18. századi bútorai, Renoir-, Bonnard- vagy Kees van Dongen-gyűjteménye komoly összeget ért halála után.

Vezető kép: indiewire.com


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares