Három bemutatóra készül a Katona József Színház: december 21-én a Nóra – karácsony Helmeréknél, 22-én a Bádogdob, január 7-én pedig a Nem vagyunk mi barbárok című darab premierjére várják a közönséget.

MTI

December 21-én Henrik Ibsen Nóra – karácsony Helmeréknél című drámáját mutatják be a nagyszínpadon, Székely Kriszta rendezésében. A Nóra befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új kérdések fogalmazódtak meg, amelyek új válaszokat kívánnak. “Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? Nők és férfiak, felnőttek és gyerekek, hatalom, pénz, színlelés – karácsony Helmeréknél”.

Az előadásban Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka mellett a gyerekeket Engárd Emil, Varga Szonja és Varga Koppány játssza. Az előadás dramaturgja Szabó-Székely Ármin, a jelmezeket Nagy Fruzsina, a díszletet Balázs Juli tervezte, a zene Matisz Flóra munkája. December 22-én a Günter Grass Bádogdob című műve alapján készült előadást láthatja a közönség Hegymegi Máté rendezésében a Kamrában. A történet szerint a hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek. A dobolás számra a lázadás és az önkifejezés egyetlen formája. A szétvert bádogdobok halmai mögül azonban felsejlenek a náci gyűlések, az egyre feszülő ellentét a lengyelek és a németek között és mindaz, ami ezt követte.

A darabban Elek Ferenc, Dér Zsolt, Rujder Vivien, Szirtes Ági, Pálmai Anna, Bezerédi Zoltán, Mészáros Béla, Kovács Lehel, Takátsy Péter és Tasnádi Bence játszik. A regényt Mikó Csaba alkalmazta színpadra. A díszletet Fekete Anna, a jelmezt Kálmán Eszter tervezte. A zene Kákonyi Árpád és Keresztes Gábor munkája. A előadás dramaturgja Gábor Sára és Bereczki Csilla. Január 7-én Philip Löhle Nem vagyunk mi barbárok című groteszk társadalmi szatíráját mutatják be a Sufniban. A darab középpontjában a menekültkérdés áll, az előadást Vajdai Vilmos rendezi. A darabban Fullajtár Andrea, Dankó István, Rajkai Zoltán és Pálos Hanna játszik. 

Fotó: színház.hu