Csaknem 100 alkotás lesz látható az elmúlt két év nemzetközi terméséből a ma kezdődő harmadik gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. A fesztivál keretében egy nemzetközi és egy Kárpát-medencei versenyt is meghirdettek, amelyekre 58 országból 300 nevezés érkezett, köztük a legnagyobb európai filmstúdiókból is. A filmeket ingyenesen tekintheti meg a közönség a Királyi Kastély Lovardájának három termében és az Alsóparkban.

MTI

A 2017. évi nevezések között már olyan alkotók szerepelnek, mint David Attenborough, akinek a jelenléte egyértelmű elismerést jelent a Fesztiválnak. Török Zoltán új filmjének (Lemming – a Messzi észak apró ura) pedig az ősbemutatója ismét a Fesztiválon lesz, mely már hagyományosnak mondható, a 2 évvel ezelőtti Everglades bemutató után. A színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett a szervező külön kiemelte a Kárpát-medencei filmszemle gazdagságát, és a magyar ajkú alkotók kiemelkedő részvételét a Filmszemléken.

A Fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával létrejövő Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül a hazánkban működő művészeti iskolák és intézmények újrahasznosított anyagokból készítettek 2-2,5 méter magas szobrokat, melyek témája az ember hatása a környezetre. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére, ismertette Hankó Gergely, a projekt szakmai vezetője. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg május 26. és június 10. között, majd megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Kerekdomb, Művészetek Völgye).

 

A rendezvény további különlegességei a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, és a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, melynek szombat esti zárásaként a város vegyes kórusai ismert zenészek részvételével előadják Szarka Tamás Madaraim című dalát, mely a Fesztivál hivatalos dala.

A Fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a Királyi Kastély Lovardája) és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Összesen 4 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A Fesztivál pénteki Diáknapjára már most több mint 1.500 diák regisztrált. (Az egyéni látogatók számára a regisztráció nem szükséges.)

Kép a Vadkunság című filmből – fotó: filmtekercs.hu

Az Alsóparkban a Fesztivál szakmai partnerei várják a családokat és a látogatókat számtalan változatos szórakoztató és ismeretterjesztő programmal. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, kiállításra kerül egy 23.000 literes óriásakvárium, melyben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából. Külön területet biztosítanak a szervezők az újrahasznosítás témájának, inspiráló példák mellett mindennapi praktikumokkal és szaktanácsadással is várják az érdeklődőket.

Kiállításra kerül a „Kele”, a páros kajak, amivel Szabó Norbert Ádámék átszelték az Atlanti-óceánt és még számtalan érdekes és izgalmas program, előadások és kiállítások, szabadtéri filmvetítések, mind a természet- és környezetvédelem jegyében.

Akik pedig a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak a szervezők figyelmükbe ajánlották az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, mely 19 magyar és 2 erdélyi városban kerül megrendezésre ugyancsak május 26-28. között. A partner városokban ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket – tájékoztatta a jelenlévőket Ersók Nóra, a Fesztivál szervezője.

A szervezők a sajtótájékoztatón megköszönték valamennyi támogatójuknak és partnerüknek az együttműködést, mely által immár harmadik alkalommal jöhet létre a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn.