Gyulai Virágok Fesztiválja néven május 13. és 15. között rendezik meg a kibővült, mostanáig Gyulai Virágok Vasárnapja néven szervezett eseményt – mondta Görgényi Ernő polgármester.

MTI

Kifejtette: a békési fürdőváros egyre jobb eredményeket ér el a turizmus terén, amire újabb rendezvényekkel is szeretnének ráerősíteni. Az év első három hónapjában a szállás.hu internetes portál statisztikái szerint Gyula volt a harmadik legnépszerűbb belföldi úti cél. Görgényi Ernő elmondta: a Gyulai Virágok Vasárnapját 2001-ben szervezték meg először, akkor 12 árusító vett részt rajta. Az azóta eltelt 15 évben a rendezvény rengeteget fejlődött, egyre többen látogattak ki rá és a kiállítók köre is folyamatosan bővült, idén már 65 standon vásárolhatnak a látogatók. Ezt felismerve javasolta a gyulai Erkel szálló igazgatója azt, hogy bővítsék a rendezvényt, a javaslatot a polgármesteri hivatal felkarolta.

Emellett a város környezettudatos virágosítási és fejlesztési programja volt a fesztivál megszervezésének másik kiindulópontja – mondta a városvezető. “2005-ös első nevezésünk óta minden évben díjazzák Gyula szépségét a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Virágos Magyarországért versenyen, 2014-ben pedig másodszor képviselhettük hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, ahol elnyertük az arany minősítést” – fogalmazott.

A fesztivál május 13-án szakmai programmal indul: A klímatudatos növényalkalmazás elnevezésű konferencián a szakemberek arra keresik a választ, hogy a megváltozott városi klímában mely növények életképesek. Ezt az uniós területfejlesztési programok, az úgynevezett zöld város projektek kivitelezésekor is érdemes figyelembe venniük a beruházóknak – mondta Szászné Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze. Hozzátette: a hétvége díszvendége a Gyulával kulturális partnervárosi kapcsolatban álló Balatonfüred lesz, az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester köszönti a látogatókat, a szakmai napon pedig előadást tart Balatonfüred főkertésze.

A három napos, ingyenesen látogatható rendezvényen kulturális és gasztronómiai programok is várják az érdeklődőket. Szombaton az Ízek, illatok utcája nyitja meg kapuit, a gyermekeknek és a családoknak Hevesi Imre és a ZűrZavar zenekar ad koncertet, valamint fellép Majsai Gábor, a Margaret Island folk-pop zenekar és Zséda. A hétvégén a város több éttermében és szállodájában ehető virágokat lehet kóstolni.