Vadászati konferenciával és szüreti felvonulással pénteken kezdődik az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai teríték elnevezésű háromnapos rendezvény Zalaegerszegen.  

MTI

A program kiemelt célja Zala megye vadászati értékeinek, vadgasztronómiájának és borvidékeinek a bemutatása – mondta el a programismertető keddi sajtótájékoztatón a város polgármestere. Balaicz Zoltán hozzáfűzte: a megye egyharmadát erők borítják, 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen folytatnak vadászati tevékenységet. Az erdő-, a fa- és a vadgazdálkodás, a térségre jellemző különleges vadgasztronómia lehetőséget ad arra, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia fővárosa legyen – hangsúlyozta. A polgármester felidézte, hogy a fesztivál elődjeként az első belvárosi szüretet 2008-ban rendezték meg Zalaegerszegen. A rendezvény 2015-ben új elnevezést kapott és átalakult: az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai teríték – igazi közösségi térré varázsolja az őszi belvárost. A programok – a vadászati konferencia, a vadászkutya-felvonulás, a jótékonysági vadfőzőverseny – iránt egyre nagyobb az érdeklődés – emelte ki a polgármester. 

Szólt arról is, hogy a 2021-es vadászati világkiállításon a zalaegerszegi vadpörköltfesztivál is képviseli majd Zala megyét. Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda igazgatója, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke kiemelte: egyre többen keresik a minőségi és egészségügyi szempontból is megbízható vadételeket és vadhúsokat. A zalaegerszegi fesztiválon a vadgasztronómia kiemelt szerepet kap: a pénteki vadászati konferencián Burján Csaba vadász-gasztronómus előadásában a 21. század vadgasztronómiáját mutatja be. Szombaton, a jótékonysági vadfőzésen rekordszámú, csaknem 80 csapat készít vadételeket. A főzőverseny kedvezményezettje az Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért. 
 
Vadételt egyébként a “vadpörköltpontokon” is lehet majd kóstolni a fesztivál ideje alatt, a zalaegerszegi éttermekben pedig különleges fesztiválmenüt – például varacskosvaddisznó-burgert és hideg rózsásra sült szarvast – szolgálnak fel – mondta Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatója. Hozzátette, hogy szombaton a belvárosban vadászkutya-felvonulást tartanak, a Rákóczi úton borászati kiállítás nyílik és megrendezik a zalai bordalos találkozót is. Vasárnap Vizslaparki Piknikre várják a családokat, a fesztiválprogramot a Zalai 47. Honvédzászlóalj látványos bemutatója és felvonulása színesíti. A fesztivál vendége lesz az USEME, a Magna Cum Laude, Odett, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, a programsorozat vasárnap a Karthago koncertjével zárul.