Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Igazán fenséges helyszínen élvezhette a borkedvelő nagyközönség a Kárpát- medence hőshonos szőlőfajtájából születő isteni nedűt, ugyanis a 2. Hárslevelűk Éjszakáján (HÉJ) a csodás Vajdahunya vára festői kerengőjén bárki megkóstolhatta a rendezvény központi szereplőjét, a hárslevelűt. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy egy könnyed hangvételű, de mégis a szakmaiság keretein belül maradó eseményt hívjanak életre.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

“A magyar borászat az utóbbi tíz évben hatalmas átalakuláson, fejlődésen esett át. Rengetek új pincészet tűnt fel, akik szinte azonnal minőségi borokat alkottak. Ezzel sarkallva a régieket a megújulásra, a fogyasztókat pedig visszaszoktatta a hazai nedűkre”- emelte ki Tarjányi Gyula, a Tarjányi Pincészet alapítója. Az egri pincészet egyébként rövid fennállása óta csodás sikereket ért el, például idén Európa leismertebb borversenyén Bordeaux-ban a 2013-as Egri Hárslevelű Superiorjuk aranyérmet ért.

unnamed

“Itt van amúgy a győztes borunk testvére, a 2012 kiadás, amely a ’13-hoz képest ugyan valamivel gyengébb, de mindenképp ragaszkodtam hozzá, hogy elhozzam erre a mai rendezvényre, mert ő is az én gyerekem”– meséli nevetve Tarjányi úr.  A két bor kóstolása után leginkább a 2013-as palack címkéjének sztoriját muszáj ide beszúrnom, ugyanis azon egy sárga mackó van. A kis történetből minden kiderül. “Gondolom mindenki emlékszik a kis műanyag mackóra, amelyik mézzel töltve mosolygott ránk az ABC áruház polcáról. Nos, ő jött el a pincéhez ennek a hárslevelűnek a megkóstolására, mert ilyen mézes, hársvirágos íz- és illat jegyekkel rendelkező, gyümölcsös hárslevelűvel – azt mondja- még nem találkozott.” A pincészet teljes arculatát egyébként Tarjányi Bernadett és párja tervezték, ahogy a borászat vezetője fogalmazott ” nálunk minden a család csinál.”

DSC_0450-copy

A Tarjányi pincészet molinóján a borok mellett feltűnt Nóra titka, amelyről kiderült, hogy Izabella szőlőből készült lekvár rejt. Gyermekkoromban szívesen falatoztam a nagymamám lugasáról ezt az illatos fajtát, így van elképzelésem, hogy szakértő kezek között milyen csodás lekvár születhet belőle. “A feleségem kezdte el kikísérletezni ez az ínyencséget, amelynek előállításában egy speciális passzírozó segít. Ez a magot “kiköpi”, illetve a héjat maradéktalanul ledarálja. Az állagjavításnál voltak rossz próbálkozások, ugyanis előfordult, hogy túl sok pektint adtunk a keverékbe, így az sajnos selejtbe kerül. De most egy új eljáráson töröm a fejem, ugyanis a jótékony hatásairól ismert szőlőmagot szeretném beledarálni, bár ez komoly infrastruktúrát igényel. A szőlő lekvárt egyaránt ajánlom egy friss kalácshoz, de tökéletes vadhúshoz vagy akár egy nyúlpástétomhoz.”  Ha netán megkívánta valaki a pincészet borait, de túl lusta felkeresni bármelyik kereskedést, akkor nyilván jó hír neki, hogy nemsokára webshopon keresztül a hivatalos honlapról megrendelheti a számára színpatikus tételt.

DSC_0460-copy

A HÉJ egyetlen ételes standja a Stelázsi volt, ahol mennyei sajtokkal, szürke szarvasmarha és mangalica kolbásszal kísérhettük le a jobbnál jobb borokat. Személyes kedvenceim voltak a friss, füstölt székely sajtok illetve a kecskesajt temérdek variációban íz és állag szerint.

DSC_0518-copy

Fontos megjegyezni, hogy a bor és pezsgő rajongóinak piros betűs ünnep lesz június 27, az első Magyar bor és pezsgő napja, amely 22 borvidéken egy időben zajlik majd. “A szervezők az egy időben koccintók számának rekordját is fel szeretnék állítani, az a cél, hogy legalább 100 ezren koccintsanak egyszerre országszerte az ünnepnap alkalmából. A rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az esemény sajtótájékoztatóján.

Fotó: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •