Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 20
 •  
  20
  Shares

Hat éve, 2012. február 11-én hunyt el Whitney Houston. A 48 éves amerikai énekesnő halála mélyen megrázta az egész világot. A halottkém hivatalos jelentése szerint baleset történt: belefulladt a fürdőkádba a Beverly Hilton szállodában, ahol testőre talált rá, de a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A későbbi toxikológiai vizsgálatok receptre kapható gyógyszereket, alkoholt és kábítószereket mutattak ki a szervezetében, de szívbetegsége is hozzájárult fiatalon bekövetkezett halálához.

MTVA

Anyja, Cissy Houston legendás gospel- és rhythm and blues-énekesnő volt, de a tágabb famíliában is van egy neves énekesnő, akit Dionne Warwick néven ismert meg a világ. Whitney tizenegy éves korától énekelt baptista templomi kórusokban, majd egy ifjúsági gospelkórus szólistája lett. Fellépett anyjával, és lemezein is közreműködött. Később befutott énekesek – köztük Lou Rawls és Chaka Khan mellett – a háttérvokálban kapott helyet, és keresete kiegészítéseként modellként is dolgozott.

1982-ben Archie Shepp-pel és másokkal közreműködött Billy Laswell dzsessz-funk együttesének lemezén. Clive Davis – számos világhírű sztár felfedezője – jóvoltából 1985-ben az Arista kiadónál jelent meg első, saját nevét viselő albuma, amely egyebek között a Billboard listáját is vezette, nem adta alább két évvel későbbi, Whitney című korongjával sem. Listavezető volt első négy kislemeze, és az 1990-ben megjelent, I’m Your Baby Tonight című albumával meg sem állt a csúcsig. Ezt követte egyik legsikeresebb korongja, a Több mint testőr (The Bodyguard) című film zenéje, amely valósággal meggyökerezett a listák csúcsán. Több mint harmincmilliót adtak el belőle. Ezen szerepel a rock történetének egyik legnagyobb sikere is, az I Will Always Love You, amely Dolly Parton dalának feldolgozása. Ettől kezdve a soulzene mellett belekóstolt a popzenébe is, és Michael Jackson nyomdokain haladva ő lett az MTV zenés tévécsatorna egyik legsikeresebb színes bőrű sztárja.

Hat Grammy-díjat gyűjtött be, a legsikeresebb éve 1993 volt: háromszor szólították a színpadra az arany gramofonok átvételére. 1999-ben, az It’s Not Right But It’s Okay című dalával szolgált rá a zenei Oscarra. Lemezkiadója, az Arista 2001-ben rekordösszegű, 100 millió dolláros szerződést kötött vele, cserébe az énekesnő vállalta, hogy következő hat lemezét a cégnél készíti el. A két Grammy-év között azonban az énekesnő teljes hallgatásba burkolózott.
1990 után egyre többet suttogtak szinte krimibe illő házasságáról, kábítószerekkel való küzdelméről, ami kisiklással fenyegette szárnyaló karrierjét. Számtalan koncertjét törölték, egyre vékonyabbnak, megtörtnek látszott. Megpróbálta figyelmen kívül hagyni a pletykákat, és megjelentette a Just Whitney című albumát, de a dalok már meg sem közelítették a korábbi évek sikereit. Mindent megtett, hogy helyrehozza házasságát, de hiába, 2007-ben elvált Bobby Browntól.

Nem jelent meg a nyilvánosság előtt, de próbált megszabadulni függőségeitől. Több mint egy évtizedes küzdelem után úgy látszott, összeszedi magát. 2009-ben került a boltokba az I Look to You című albuma, amelyet a rajongók és a szakma is elismeréssel fogadott. Visszatérésének gyümölcsét azonban már nem arathatta le, 2012. február 11-én bekövetkezett halálával a zenei világ egyik legendája távozott. Nevét a legnagyobbak, Lena Horne, Ella Fitzgerald, Gladys Knight között emlegetik majd. Több mint 170 millió eladott albummal a háta mögött, különleges hangjával és megjelenésével egyaránt rászolgált a szakma és a közönség elismerésére.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 20
 •  
  20
  Shares