Nagy a sürgés forgás a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetségközpontban, ahol pénteken 16 órakor kezdődött az őszi kurzus záró házi koncert a képzésben résztvevő hátrányos helyzetű, ám kiemelkedő zenei tehetségű gyerekek részvételével.

A 061.hu az Erzsébet program jóvoltából bejutott a színfalak mögé az előadás napján. A koncertet a gyerekek nagy izgalommal várták, hiszen szüleik, tanáraik, barátaik, kurzustársaik előtt adhattak számot fejlődésükről, és újonnan megszerzett tudásukról. A lámpalázat fokozta, hogy a Magyar Televízió élőben tudósított az eseményről. A képzésen évi tizenkét héten keresztül, összesen hatvan gyerek vehet részt, akik pályázati úton nyertek felvételt a programba.

[dcs_note color=”#696969″ bgcolor=”#DCDCDC” bcolor=”#F2F2F2″ bwidth=”6″ align=”justify” rounded=”2″ bottom=”15″ execute=”false”]A Snétberger Zenei Tehetség Központ ötlete 2008-ban Berlinben, Snétberger Ferenc lakásán merült fel először, egy hosszú beszélgetés alkalmával. A szinto-roma gyerekek berlini gitáriskolájában addigra már tapasztalatokat gyűjtött Snétberger Ferenc, és Mészáros Zoltán közösen fogalmazták meg, hogy jó lenne Magyarországon is egy kifejezetten a roma származású zenei tehetségek felkarolásával foglalkozó iskolát alapítani.  Snétberger Ferenc hazai és európai elismertsége, elhivatottsága a szegény sorból származó tehetségek felkarolására, illetve a kulturális projektekben jártas Mészáros Zoltán szervezési tapasztalata a Roma Zenei Szakkollégium meglakításában tudott sikerrel ötvöződni. Az ötlethez a finanszírozási hátteret az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) és a Magyar Állam teremtette meg 2009-2010-ben. A kettős dotáció eredményeként 2011 júniusában Felsőörsön megnyílt a Snétberger Zenei Tehetség Központ, amely azóta is minden évben 60-65 hátrányos helyzetű tehetséges fiatal számára biztosít 12 héten át tartó zenei képzést és tehetséggondozást.[/dcs_note]

Fotók: Horváth Péter Gyula