1962. szeptember 12-én mutatták be Magyarországon Walt Disney első egész estés rajzfilmjét, a Hófehérke és a hét törpét, amely a bemutató óta 418 millió dollár bevételt hozott, ezzel minden idők legjövedelmezőbb rajzfilmje és a tizedik legnagyobb bevételt hozó film. Az Aladdin és a Szépség és a Szörnyeteg óriási sikere után várható volt, hogy a Disney ezt a klasszikust is újragondolja majd – már készülőben a Hófehérke és a hét törpe új, élőszereplős változata. A film csak jövőre kerül a mozikba, de már hatalmas botrányt kavart, a netezők egy része ugyanis felháborodott azon, hogy Hófehérke szerepét a diverzitás jegyében egy latin-amerikai színésznőre osztották.

MM – 061.hu

“Disney bolondsága”

Az akkor már két Oscar-díjjal rendelkező Disney fejéből a Micky egér és a Három kismalac című rövidfilmek sikere után, 1934 őszén pattant ki egy egész estés rajzfilm ötlete. Alapanyagnak az angol nyelvterületen is népszerű Hófehérke és a hét törpe című Grimm-mesét választotta, az ötlet azóta izgatta, hogy tizenöt évesen megnézte a történet némafilm változatát. Azt remélte, hogy produkciója a stúdió presztízsét és anyagi helyzetét is megerősíti, de ebben rajta kívül senki sem hitt. Hollywood-szerte őrültnek tartották, a filmet “Disney bolondságaként” emlegették, még felesége és bátyja is le akarták beszélni, de ő hajthatatlannak bizonyult.

Kétmillió vázlat, 250 ezer kép

A tervezett negyedmillió dolláros költségvetés – egy rövidfilm tízszerese – hamar megtriplázódott, aztán meghatszorozódott. Ennek előteremtéséhez a sikerben rendületlenül bízó Disney szó szerint mindent kockáztatott, végül még a házára is jelzáloghitelt vett fel. Az alkotómunka szinte összes fázisában tevékeny szerepet vállalt, miközben rendkívüli érzékkel hangolta össze a csapat munkáját. Azt is fontosnak tartotta, hogy a rajzolók más filmekből merítsenek ihletet, így nem véletlen, hogy bizonyos jelenetekben az 1936-os Rómeó és Júlia, illetve az 1931-es Dr. Jekyll és Mr. Hyde hatása is érződik. A mozi elkészítésén 750 ember dolgozott, a munka során csaknem kétmillió vázlat készült, a film végleges formájában 250 ezer képet tartalmazott.

Csúf, kövér öregasszonyból nárcisztikus, kemény királynő

A forgatókönyvírók egy ötvenes listát folyamatosan szűkítve választottak találó nevet a hét törpének, így született meg a rangidős, szemüveges Tudor, a mindig vidám Vidor, az álmos Szundi, a náthás Hapci, a félénk Szende, a mogorva Morgó és a néma Kuka karaktere. A történet komikusabbá, szerethetőbbé tételébe a cég összes munkatársát bevonta, minden egyes ötletért öt dollárt fizetett. Elképzelése kezdetben egy humoros film volt, amely a törpékre összpontosít, de aztán fokozatosan Hófehérke és a gonosz mostoha konfliktusa került a középpontba. A több évig tartó munka során a mostoha is sokat változott: kezdetben csúf, kövér öregasszonynak álmodták meg, végül Disney javaslatára inkább egy nárcisztikus, kemény királynő képe jelent meg a vásznon. A karakterek megrajzolásakor élő színészekkel felvett jeleneteket is tanulmányoztak, a munka során egy új kamerarendszert fejlesztettek ki, amely térbeli hatást eredményezett. A kísérőzenét – a filmtörténetben először – külön hanglemezen is kiadták, s ez is hatalmas siker lett, a dalokat azóta számtalanszor feldolgozták.

Walt Disney itt épp azt mutatja az animátoroknak, hogyan harapjon az almába Hófehérke

Charlie Chaplin, Judy Garland és Marlene Dietrich is ott volt a hollywoodi premieren

A premierre 1937. december 21-én került sor a hollywoodi Carthay Circle mozipalotában, a válogatott közönség soraiban olyan hírességek ültek, mint Charlie Chaplin, Ed Sullivan, Marlene Dietrich, Judy Garland és Clark Gable, a mozi előtt 30 ezres tömeg gyűlt össze. Az érzelmes és szórakoztató történet elsöprő sikert aratott, a hírességek felállva tapsoltak, a Time magazin következő számának címlapján Disney és a hét törpe volt látható. Az animációs film új korszakát megnyitó Hófehérke és a hét törpe a nagyközönség elé 1938. február 4-én került az RKO forgalmazásában. A bevétel hamar elérte a nyolcmillió dollárt, ezzel az addig készült legsikeresebb hangosfilm lett. Érdekesség, hogy a bemutató idején Angliában túl hátborzongatónak találták, ezért 16 éven aluliak csak szülő kíséretében tekinthették meg.
 

Judy Garland a Snow White hollywoodi premierjén 1937-ben

Disney elvéhez hűen, amely szerint “nem azért készítek filmeket, hogy pénzt keressek, hanem azért keresek pénzt, hogy jobb filmeket gyárthassak”, a bevételből új stúdiót épített. 1993-ban ez lett az első film, amelyet teljes egészében digitálisan újítottak fel. A Hófehérke és a hét törpe a bemutató óta 418 millió dollár bevételt hozott, ezzel minden idők legjövedelmezőbb rajzfilmje, az inflációt is tekintetbe véve pedig a tizedik legnagyobb bevételt hozó film.

Mivel abban az időben animációs filmeket nem díjaztak, 1938-ban csak a Leigh Harline nevével fémjelzett legjobb kísérőzenét jelölték az Oscar-díjra. A következő évben az Amerikai Filmakadémia különdíjjal jutalmazta a filmet: “innovatív technikájával milliókat bűvölt el, és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – állt az indoklásban. Walt Disney, a film producere a rendes méretű díjat – stílusosan – hét kis Oscar-szobrocskával együtt vehette át.

Az első rajzfilm-szereplő, aki csillagot kapott

Hófehérke 1987-ben első rajzfilm-szereplőként kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán. A mesefilmet 1997-ben az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb filmje közül a 49. helyre sorolta, 2007-ben a 34. helyre lépett előre. Az első és klasszikus magyar szinkron 1962-ben készült, a mesélő Pálos György, Hófehérke magyar hangja Váradi Hédi (énekhangja Házy Erzsébet) volt, a királynő Lukácsy Margit és Vay Ilus hangján szólalt meg, a törpéknek többek között Csákányi László, Márkus László, Egri István és Suka Sándor kölcsönözte hangját, később 2011-ben is készült egy újabb szinkron.


Az új Hófehérke

Jövőre érkezik a mozikba a Hófehérke és a hét törpe új, élőszereplős változata, amit máris többen bojkottáltak, a főszerepet ugyanis a West Side Story feldolgozásból is ismert, latin-amerikai Rachel Zeglerre osztották. A klasszikus mese szerint a karakternek olyan fehér a bőre, mint a hó, így a vélekedések szerint a színésznőre nem igazán illik ez a leírás. Ez a sokak által rasszistának értékelt hozzáállás óriási felháborodást szült, de akadtak olyanok is, akik szerint a stúdiónak és a készítőknek tiszteletben kellene tartaniuk az eredeti művet, amiben lényeges volt a karakter kinézete. A visszajelzések alapján voltak, akik leginkább azért lettek ennyire dühösek, mert már az is sok volt számukra, hogy A kis hableány főszereplője színesbőrű lesz.

A döntés ellen egyébként több latin-amerikai felhasználó is felemelte a hangját, véleményük szerint ugyanis a Disney ezzel a lépéssel csak a megúszásra játszik. Szerintük, ha a cég igazán képviselni szeretné a kisebbségeket, akkor saját történetet írna a számukra, olyan szereplőkkel, akikkel a latin-amerikaiak – vagy egyéb kisebbségek – valóban azonosulni tudnak. Ám a Disney ehelyett most is csak egyszerűen annyit tesz, hogy egy kisebbségi csoportba tartozó színésszel játszat el egy egyébként fehérnek megírt karaktert.

Rachel Zegler Hófehérkeként

„Rohadt képmutató az egész” 

A Trónok harcából ismert színész, Peter Dinklage egy podcast adásban borult ki a Hófehérke újragondolásáról, ami, az ő szavaival élve, ”kib*szott primitíven” mutatja be a törpöket. „Rohadt képmutató az egész”, fogalmazott, hozzátéve:

„Nem akarok senkit megsérteni, de egy kicsit meglepődtem, amikor nagyon büszkék voltak arra, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére. Pedig még mindig a Hófehérke és a hét törpe történetét mesélik el. Lépj egy lépést hátra, és nézd már meg, mit csinálsz valójában. Számomra ennek semmi értelme.”

A növekedési rendellenességgel, achondropláziával együtt élő színész azt is hozzátette, pozitív fejlődésnek számít, hogy visszahozzák a régi idők meséit, de szerinte nagyon primitív sztori, amiben a hét törpe egy barlangban él együtt. A színész véleményét sokan osztották, mások nem értik a felháborodását, mert szerintük a mesében szereplő törpék valójában nem növekedési rendellenességgel szültetett emberek, hanem mitikus lények, olyanok, mint A Gyűrűk Urából ismert hobbitok, tündék vagy éppen törpök.

A Trónok harcából ismert Peter Dinklage kiborult a remake-en

A Disney közleményben reagált, amelyben megnyugtatták az Emmy-díjas színészt, hogy máshogy fogják megközelíteni a törpe-témát.

„Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmben is jelenlévő sztereotípiák erősítését, egy teljesen más megközelítést fogunk alkalmazni ezzel a hét karakterrel kapcsolatban, és már egyeztettünk is a törpenövésű közösség tagjaival erről. Bízunk benne, hogy hamarosan többet is megoszthatunk ezzel kapcsolatban, ahogy majd a film is elkezd készülni a meglehetősen hosszú fejlesztési szakaszt követően”

– írta a Disney.