Tizenhét fát már elültettek, majd a következő hónapokban további ötven fát telepítenek a Városligetbe a Liget Budapest projekt parkrekonstrukciós munkálatainak első ütemében.

MTI

Októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti rekonstrukció első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az iskolák kérései és igényei alapján kialakítandó új sportpályák, illetve a kutyás élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is. A beruházó közlése szerint első lépéseként 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültettek el az elmúlt hónapban, melyet további 50 követ majd, így jövő márciusig összesen 67 új példány kerül a Városligetbe. Ezzel párhuzamosan eltávolítottak 38 menthetetlenül beteg, balesetveszélyes vagy a Ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedet. A sportpark kialakításának helyszínén összesen 13 fát ültetnek át, melyek a területen belül maradnak.
 
A Városliget Zrt. hangsúlyozta: a park megújításának előkészítése során több tucat szakmai és civil szervezettel folyt egyeztetés a Városliget rekonstrukciójának tartalmi kérdéseiről. Ezen egyeztetések és a Liget megújítását támogató állampolgári kezdeményezések, javaslatok alapján a projekt az elmúlt években számos szemponttal bővült. Így került például a programba a park vonzáskörzetében lévő iskolák kérései alapján az a sportpark is, ahol csütörtökön tiltakozók akadályozták a munkálatokat – közölték. A Városliget Zrt. hangsúlyozta: októberben a parkmegújítás első ütemével, illetve a faérintettséggel kapcsolatos valamennyi információt teljes körűen megjelentették honlapjukon. Így az érintett fákról egyesével megtekinthetők a Városligeti Faápolási Protokoll alapján elkészített, részletes vizsgálatok, mindhárom érintett területre lebontva.

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a csaknem 50 éves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres átültetést végzett német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízták. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák – hangsúlyozza a közlemény. A Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két éve idősfaápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott.

Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő. A Városligetben nem most ültetnek át először fákat, az egykori Hungexpo területén átültetett fák egészségesek, jól érzik magukat, utógondozásuk folyamatos – számolt be a beruházó. A Városliget Zrt. tiszteletben tartja a vélemény kinyilvánításának szabadságát, de minden erőszakos cselekménytől elhatárolódik. Azokkal szemben pedig, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el, megteszi a szükséges jogi lépéseket, valamint érvényesíti jogos kárigényét – áll a közleményben.

Kép: Liget Budapest