Rendező barátja kérésére hosszú idő után először vállalt szinkronszerepet Haumann Péter, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészünk. Az ország egyik legendás szinkronszínészeként is ismert Haumann Edelényi János JutalomJáték című filmjében Brian Cox magyar hangját kölcsönzi majd. 

061.hu

Haumann Péter hangját rajzfilmben utoljára a Macskafogó 2.-ben és az 51-es bolygóban, nagyjátékfilmben pedig az Őfelsége pincére voltamban és a Mátrix – Forradalmakban hallhattuk, utóbbi moziban Az Építész magyar hangjaként szólalt meg. Ő kölcsönözte a hangját annak idején A legkisebb ugrifüles Tüskéshátújának, a Hupikék törpikék Hókuszpókjának, de sokaknak ismerős lehet a Macskafogó Safranekjeként is. Nagyjátékfilmekben mások mellett olyan színészek szólaltak meg a hangján, mint Anthony Hopkins, John Cleese, Gene Hackman, Jack Lemmon és talán a legikonikusabb azonosulás: Louis de Funés.

„Beleuntam a szinkronizálásba, mert megéreztem az iparszerűségét”

– mondta a színész, aki elárulta, hogy ezúttal kifejezetten barátja, Edelényi János kérésére tett kivételt. “A szinkronizálás során egy jó színésznek az egész lényét három jelenet után meg lehet érezni. Ha ez megvan, utána már tudom, hogy jó nyomon járok-e. Brian Coxot rokonléleknek érzem, ezért könnyű volt ráhangolódnom” – nyilatkozta Haumann. A JutalomJáték szinkronizált verzióján olyan ismert színészek dolgoztak még, mint Básti Juli és Szacsvay László, a Dorottyát alakító Coco König magyar hangját pedig Csupa Bori kölcsönzi majd.

A színművész csaknem tíz év után most először vállalt újra szinkronszerepet, Edelényi János rendező kérésére az október 27-én mozikba kerülő JutalomJátékban Brian Coxot szinkronizálja.

A számos hollywoodi produkcióban szerepet vállalt 70 éves skót színész egy kiállhatatlan színészlegendát, Sir Michael Giffordot alakítja Edelényi filmjében: goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, s amióta gyógyíthatatlan betegségben szenved, még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya. A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tőle a mesterséget, ám az idős színész vele is nyers és bárdolatlan.

Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy rajongója Shakespeare-nek, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idős színészben. Sir Michael lánya viszont ráébred, hogy Dorottyát milyen szándékok vezérelték a házba, és gondolkodás nélkül felmond a lánynak. Sir Michael ettől teljesen összeomlik, kórházba kerül, és immár önmagának kénytelen feltenni a kérdést: „Lenni vagy lenni?”

A JutalomJáték forgatókönyvét Gilbert Adair, Edelényi János és Tom Kinninmont írták, az operatőr Máthé Tibor, a zeneszerző Pacsay Attila, a hangmester Zányi Tamás, a producerek Berger József, Steve Bowden és Charlotte Wontner, a koproducer Romwalter Judit. A magyar-angol vígjáték a Mythberg Films gyártásában, az A Company Hungary forgalmazásában október 27-én kerül a hazai mozikba szinkronizáltan és feliratosan egyaránt.

Fotó: menhazszinpad.hu