Már tizedik éve Magyarországon is megünneplik a Házasság hetét. A kezdeményezés Nagy-Britanniából indult, ott már húsz éve rendezik meg minden évben Valentin-nap környékén. Azoknak, akik ebben az esős időben kimozdulás helyett inkább otthon a kanapén fejeznék ki házastársi szeretetüket, összeszedtünk a tizedik évfordulóra tíz filmet – az esküvőkről.

TIHANYI RITA – 061.hu

Ünneprontók ünnepe (Wedding Crashers), 2005.

John és Jeremy munkaidőben válni akaró párok között közvetít, a szabadidejükben pedig a két szingli harmincas pasi esküvőkre jár, ahol elhitetik a családdal, hogy meg voltak hívva, és nőket szednek fel. A lebukást elkerülendő, szigorúan követik az általuk felállított szabályrendszert, egészen addig, amíg John Cleary szenátor lányának esküvőjén bele nem szeret a szenátor másik lányába, Claire-be.

Owen Wilson és Rachel McAdams az Ünneprontók Ünnepe című filmben. 2005, (c) New Line

Koszorúslányok (Bridesmaids), 2011.

Annie élete éppen darabokra esik: már elmúlt harminc, a péksége csődbe ment, a lakótársai kibírhatatlanok, a férfi az életében pedig csak egy alkalmi szexpartner, aki egyáltalán nem törődik vele. Az egyetlen izgalom, hogy a legjobb barátnője, Lillian, férjhez megy a barátjához, Doughoz. Az eljegyzési partin Annie megismeri a többi koszorúslányt: Lillian cinikus unokatestvését, Ritát, friss házas barátnőjét, Beccát, a vőlegény pimasz húgát, Megant, és Doug főnökének gazdag és tökéletesnek tűnő feleségét, Helent. Annie és Helen Lillian figyelméért versenyez, egymásra licitálva próbálják minél jobban megszervezni az esküvővel kapcsolatos teendőket. Annie azonban úgy tűnik, minden fronton vesztésre áll.

Ellie Kemper, Wendi McLendon-Covey, Melissa McCarthy, Rose Byrne, Kristen Wiig, és Maya Rudolph a Koszorúslányok című filmben.

Másnaposok (The Hangover), 2009.

Doug és Tracy az esküvőjükre készülnek, és már csak a legény- és lánybúcsúk vannak hátra. Doug két barátjával, a fogorvos Stuval, az iskolai tanár Phillel, és Tracy furcsa bátyjával, Alannel tölt egy éjszakát Las Vegasban. Reggel másnaposan ébrednek a hotelszobájukban, nem emlékeznek semmire, és nem találják a vőlegényt. Egy napjuk van felderíteni, hogy mi történt éjszaka, és megtalálni Dougot – vőlegény nélkül nem lesz esküvő.

Justin Bartha és Sasha Barrese a Másnaposok című filmben. 2009. (c) Warner Bros./Courtesy Neal Peters Collection

Muriel esküvője (Muriel’s Wedding), 1994.

Muriel mindig is az esküvőjéről ábrándozott – a baj csak az, hogy huszonkét éves, egy ausztrál kisvárosban lakik a szüleivel, és még sosem volt randija. Amikor a barátnői kiközösítik, pénzt lop a szüleitől, elutazik egy trópusi szigetre, majd Sydneybe költözik egy régi ismerősével, akivel a szigeten találkozott. Az új élethez új név jár: Marielre változtatja a nevét, és még az alig várt esküvőre is sor kerül – sajnos azonban nem úgy, ahogy azt Muriel elképzelte. A lány rájön, hogy talán mégsem sikerült új életet kezdenie…

Daniel Lapaine és Toni Collette a Muriel esküvője című filmben.

Mamma Mia!, 2008.

A film egy musical: ABBA slágerekkel illusztrálták a készítők a történetet. A húszéves Sophie az esküvőjére készül a barátjával, Sky-jal egy görög szigeten, az anyja, Donna panziójában. Miután elolvassa Donna naplóját, rájön, hogy három különböző férfi is lehet az édesapja. Mindenképpen ki akarja deríteni, melyikük az, ezért meghívja őket anyja nevében az esküvőre.

Meryl Streep, Amanda Seyfried, Rachel McDowall, és Ashley Lilley a Mamma Mia! című filmben. 2008., ©Universal

Spancserek (I Love You, Man), 2009.

Peter megkéri a barátnője, Zooey kezét, és csak akkor eszmél rá, hogy nincsenek férfi barátai, amikor meglátja, újdonsült menyasszonyának mennyi barátnője van. Feladja magának a leckét: az esküvőig talál magának egy barátot, aki a tanúja lesz majd. Több rossz próbálkozás után sikerült összebarátkoznia Sidney-vel, a barátságuk azonban úgy tűnik, csak bonyolítja Peter életét.

Murray Gershenz, J.K. Simmons, Lou Ferrigno, Joe Lo Truglio, Paul Rudd, Thomas Lennon, és Andy Samberg a Spancserek című filmben.

Bazi nagy francia lagzik (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?), 2014.

A Verneuil család szigorúan katolikus, azonban négy lányuk közül három különböző vallású és származású férfihoz ment feleségül, ezért minden reményük a negyedik lányukban van. Amikor Laure bejelenti, hogy ő is férjhez megy, mi több, a leendő férje katolikus, nagy az öröm a szülők körében. Egészen addig, amíg meg nem ismerik Charlest, aki ugyan katolikus, de Nyugat-Afrikából, Elefántcsontpartról származik.

Bazi nagy francia lagzik.

Négy esküvő és egy temetés (Four Weddings and a Funeral), 1994.

Charles és baráti köre sok esküvőre kap meghívást, de valahogy sosem ők a vőlegény vagy a menyasszony, még keresik a szerelmet. Az egyik esküvőn Charles találkozik egy amerikai lánnyal, Carrie-vel, akivel egy emlékezetes estét töltenek együtt. Több esküvőn is összefutnak, illetve egy temetésen, de az időzítésük valahogy sosem stimmel.

Anna Chancellor és Hugh Grant a Négy esküvő és egy temetés című filmben

Melankólia (Melancholia), 2011.

Az esküvője napján Justine próbál vidámnak és önfeledtnek tűnni a vendégek előtt, de depresszióval küzd, ami kezd a felszínre törni a szoros időbeosztás miatt, amit a sógora diktál, aki a költségeket állja. Justine nővére, Claire azonban megérti, min megy keresztül, és próbál neki segíteni. Mindeközben a Melankólia nevű kék bolygó száguld a Föld felé, és nem tudni, hogy a tudósok számításai helyesek-e, és valóban elkerüli a bolygót, vagy belecsapódik, megsemmisítve ezzel minden életet a Földön.

Kirsten Dunst a Melankólia című filmben

Szeretném, ha szeretnél (The Wedding Planner), 2001.

Mary mindenki boldogságával foglalkozik, csak a sajátjával nem: esküvőszervezőként a párok minden kívánságát teljesíti. Véletlen azonban megszeg egy nagyon fontos szabályt. Beleszeret egy orvosba, akiről kiderült, hogy ő a vőlegény a karrierje legnagyobb esküvőjén.

Bridgette Wilson-Sampras és Matthew McConaughey a Szeretném, ha szeretnél című filmben.