Sok szülőnek okoz fejtörést, hogyan főzzön változatosan házi karanténban a család tagjainak. Ismerős, amikor apa más kíván, mint a gyerek? Illetve, ‘A’ gyerek mást szeretne, mint ‘B’ gyerek? Ráadásul, amit imádnak az oviban, vagy az iskolában, azt otthon már nem biztos, mert anya nem tud pont ugyanolyan paradicsomlevest, vagy grízes tésztát főzni, amilyet az intézményekben kapnak. Most összeszedtünk pár olyan ételt, amelyek elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, a közös munka pedig remélhetően az étvágyukat is meghozza.

061.hu

Palacsinta

Előtte érdemes egy kiadós levessel kezdeni, például gulyáslevessel, de a palacsintakészítésbe nyugodtan bevonhatók a gyerekek is. Most egy olyan változatot mutatunk, amelybe nem kell ásványvíz, de a lisztet nem ússzunk meg, így előnyben a lisztből bespájzolók. A legegyszerűbb módja a szóda helyettesítésének, ha sima csapvizet használunk helyette, igaz, hogy ebben nincs buborék, de a különbséget szinte észre sem venni.

Hozzávalók:

20 dkg liszt

1 csipet só

2 db tojás

3 dl tej

2 dl víz

Elkészítés:

Keverjük csomómentesre a lisztet a tojásokkal, majd szép lassan adagoljuk hozzá a tejet és a vizet. A masszát kis olajjal előkent sütőbe adagoljuk, és süssük ki.

Forrás: palacsintavilag.hu

Melegszendvics

Általában szeretik a gyerekek, elkészíteni is könnyű, vacsorára remek ötlet. Most egy olaszos változatot mutatunk.

Hozzávalók:

5 dkg gouda sajt

4 db paradicsom

2 db zsemle

1-2 tk olívaolaj

5 dkg szalámi

1 tk szárított oregánó

bors

Elkészítés:

A gouda sajtot apró kockára vágjuk. A paradicsomokat kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük. A zsemléket felvágjuk, és szeletenként, nagyjából 1 teáskanál olívaolajjal meglocsoljuk. A szalámit és a paradicsomszeleteket ráhelyezzük, és a kockára vágott sajtdarabokkal megszórjuk. A szendvicseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a már előmelegített sütőben, 220 fokon nagyjából 10-12 perc alatt ropogósra sütjük. Tálalás előtt szárított oregánóval és borssal ízesítjük.

Forrás: mindmegette.hu

Paradicsomleves betűtésztával

Ki ne emlékezne gyerekkorából az agyoncukrozott piros levesre, amelyből próbálta kihalászni a nevéhez szükséges betűket? Van, ami nem változik, a menzán még mindig sláger a paradicsomleves, imádják a gyerekek, otthon azonban nem biztos, hogy sikerül leutánozni…Az alábbi recepttel megpróbálhatjuk. Figyelem! A gyerekekkel való levesfőzés nagy odafigyelést igényel, nyugodtan kavargathatják, de nem árt, ha sütőkesztyűt húznak a művelethez.

Hozzávalók:

1 l paradicsomlé

0,5 dl olaj

1 fej hagyma

1 kávéskanál pirospaprika

1 csipet só

3 ek cukor

1 ek ételízesítő

10 dkg betűtészta

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, majd rátesszük az őrölt paprikát, és elkeverjük a hagymával. Beleöntjük a paradicsomlevet, és még 0,5 liter vizet, majd az ételízesítőt és egy nagy csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Forrás után a cukrot is beletesszük. Pár perc múlva levesszük a tűzről és átszűrjük. Visszatesszük a tűzre, és amint forrni kezd, hozzáadjuk a tésztát. 5 perc után, amikor a tészta megfőtt, levesszük a tűzről, és melegen tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Mac and cheese

A tésztákkal nem lehet mellélőni, imádják a gyerekek, pláne, ha sok-sok sajtot teszünk bele, vagy reszelünk rá. A mac and cheese a sajtos makaróni tengerentúli változata, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.

       Hozzávalók:

  • 25 dkg makaróni
  • 15 dkg friss, reszelt cheddar sajt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg friss, reszelt parmezán sajt
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl tej
  • 3 csapott evőkanálnyi liszt
  • 1 csipet pirospaprika

Elkészítés:

Főzzük ki a tésztát bő, forró, sós vízben, majd szűrjük le és tegyük félre. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vaj 3/4-ét, majd ha már elég forró, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk enyhén barnára. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, majd a sajtokat is, és addig kevergessük őket, amíg a sajtok meg nem olvadnak. Egy tűzálló tálba szórjuk bele a tésztát, majd keverjük hozzá a sajtos masszát. Ezután a serpenyőben a maradék vajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, adjunk hozzá egy kis pirospaprikát és ezzel szórjuk meg a tésztás keveréket. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük aranybarnára az egészet.

Forrás: mindmegette.hu

Minipizza

Nincs gyerek, aki ne szeretné a pizzát. Ezt a receptet azért választottuk, mert a kicsit imádnak tésztát gyúrni, itt erre van lehetőségük. Az biztos, hogy lisztben úszik majd a konyha, de megéri. Elkészíthetjük nagy és mini verzióban is, a feltéteket illetően pedig a határ a csillagos ég.

Hozzávalók:

– 1 dl tej
– 1 kávéskanál cukor
– 2 dkg élesztő
– 40 dkg finomliszt
– 1 kávéskanál só
– 4 evőkanál olaj
– liszt a formázáshoz
– olaj a kenéshez

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra, majd adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az  élesztőt. Meleg helyen futtassuk föl, ez nagyjából 10 perc alatt meg is van. Ezután a lisztet tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a többi alapanyagot – a felfuttatott élesztőt is -, majd gyúrjunk össze mindent. A tésztát konyharuhával lefedve, meleg helyen pihentessük 1-2 órát. A megkelt tésztából formázzunk kis cipókat, majd nyújtsuk ki őket. Ezután jöhet rá a paradicsomszósz (elegendő a sima dobozos paradicsomszósz, sóval meghintve és egy kis olívaolajjal meglocsolva), majd a feltétek: sonka, kukorica, sajt, bármi.

Forrás: cukimamik.hu

Mexikói sajtleves

Még egy egyszerű leves a végére. Kukoricás is, sajtos is, elkészíteni is könnyű. Feldobhatjuk pirított kenyérkockákkal, és reszelt sajttal.

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db konzerv kukorica
  • 3 db tejszínes tömlőssajt
  • 30 dkg reszelt sajt (cheddar, gouda, trappista vegyesen)
  • 2 l alaplé vagy 3 leveskocka vízzel
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fehérbors
  • szerecsendió

Elkészítés: A megolvasztott vajon átpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Kevergetés közben kevés vízzel simára forraljuk. Ráborítjuk a kukoricát, és annyi vízzel feltöltjük, hogy ellepje. Jól átforraljuk, és ha puha, levesszük a tűzről, majd botmixerrel pürésíjük. Visszatesszük a tűzre, felengedjük az alaplével, majd jöhet a bors és szerecsendió. Ha jól forr, belenyomjuk a tömlős sajtokat, olvadásig főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot. Addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Tálalhatjuk tortilla-chipsszel, vagy pirított kenyérkockával.

Forrás: cookpad.com