Ahogy egy feles slivovica nem pálinka, úgy egy Goran Bregović új válogatáslemez nem lemez, kell belőle kettő, sőt még több… Mert nemcsak a pálinkalepárló készül rézből, hanem a trombita is, sőt a balkánon még az aranylemez is. A mester Welcome To Goran Bregović címmel egy soha véget nem érő lagziba invitál minket, és hogy ne kelljen a zenével foglalkozunk, összerakott egy jó kis válogatást. Idáig rendben is lennénk.

PZL- 061.hu

A lemezt hallgatva pár perc után olyan érzésünk támad, mintha megittunk volna egy fél liter slivovicát, és mintha nem is hangszóróból szólna a zene, hanem egy rézüstből. A muzsika persze remek, igazi balkáni Kalasnikov-diszkó, és két alkotó elemét, popzene és az autentikus rezes romantikát jugó Baltazar rágóval illesztették össze, mégsem esik szét az egész. Hogy miért? Mert Bregović lepárolt nekünk egy semmihez nem hasonlítható balkán beat-et. A nagy kérdés persze az, hogy nem lett volna-e szerencsésebb két válogatást összerakni, ahogy már az esküvő és a temetések világát is remekül szétválasztotta anno a Wedding & Funeral Banndel. És persze, ezek a dolgok nem választhatóak el egymástól, hiszen születünk és meghalunk, ünneplünk és gyászolunk, de amikor lemezt állítunk össze, akkor talán szerencsésebb egységes hangképekben gondolkodni.

Szóval, mégis azt mondjuk, hogy bölcsebb lett volna két albumot összerakni, az egyikre rezes-lagzis dalokat felrakni, hogy jó ritmusban tudjuk a művelődési ház udvarában felállított üstök mellett kopasztani a tyúkokat, szeletelni a Rigó Jancsit. És akkor ott lennének a filmzenés hatású balkáni melankólia édes-bús tripjei (7/8 &11/8, Te Kuravle, Talijanska, This Is A Film, Ederlezi, Le Matin, Lullaby) is. Ugyanakkor számos nagyszerű dal maradt le erről a válogatásról, teljesen érthetetlen módon kiszórták a TV Screent, de hiányzik a  Mesecina/Moonlight, a Song for Elena, a Get The Money, Elo Hi és az Ausencia. Sommásan azt kell mondanunk, hogy sokkal jobb volt válogatás volt a 2000-ben megjelent Songbook című gyűjtemény, de mindig van alkalom lehúzni egy szilvóriumot, és a Welcome To Goran Bregović válogatás is a megfelelő alkalom egy kis búfelejtésre.

Goran Bregović
Welcome To Goran Bregović
Universal
20 szám 72 perc