Lorenzo Vigas venezuelai rendező Desde Allá (Távolról) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 72. velencei filmfesztiválon szombaton este az Alfonso Cuarón vezette nemzetközi zsűritől.

MTOI

Az idei versenyfilmes mezőnyben 21 produkciót mutattak be a Lidón. Alberto Barbera a filmfesztivál igazgatója korábban arról beszélt, hogy nagyon színvonalas volt a válogatás, és idén a latin-amerikai alkotók erős filmekkel jelentkeztek. Mintha csak ezt igazolta volna a zsűri döntése is: a venezuelai Lorenzo Vigas munkájának ítélték oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a legjobb rendezőt jutalmazó Ezüst Oroszlán-díjat pedig az argentin Pablo Trapero kapta El clan (A klán) című filmjéért.

Lorenzo Vigas filmje a kritikusok kedvencei között szerepelt a 11 napos mustrán. A Desde allá (Távolról) két férfi viszonyát vizsgálja. A film középkorú szereplője szeretne kapcsolatot teremteni egy fiatalabb férfival, ám találkozásaikkor csak távolról nézi, nem akarja megérinteni, egy idő után mégis valamilyen érzelmi kötődés alakul ki közöttük. A rendező korábban úgy fogalmazott: azért készítette el ezt a filmet, mert nagyon érdekelte a téma, egy férfi küzdelme azért, hogy képes legyen érzelmileg kapcsolódni másokhoz.

Vigas a gálán politikai és gazdasági problémákkal küzdő hazájának ajánlotta a díjat. “Vannak gondjaink, de nagyon pozitívak vagyunk. Csodálatos nemzet vagyunk” – jelentette ki a venezuelai rendező. Alfonso Cuarón zsűrielnök elmondta: nagyon boldog, hogy most először egy latin-amerikai film nyerte az Arany Oroszlán-díjat. Ugyanakkor hozzáfűzte: merő véletlen, hogy ez éppen akkor történt, amikor egy mexikói vetette a zsűrit.

Pablo Trapero a nyolcvanas években Argentínában nagy port felvert bűnügyet idézett fel az El Clan című filmjével, amelynek rendezőjeként Ezüst Oroszlán-díjban részesült. A drámában egy kívülről hétköznapinak tűnő Buenos Aires-i család tagjai a környezetükből kiszemelt áldozatokat rabolnak el, váltságdíjat követelnek értük, majd meggyilkolják őket.

A zsűri nagydíját a Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezőpáros nyerte el az Anomalisa című stop-motion animációs filmjéért. Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása) először forgatott animációs filmet, Johnsonnak azonban már volt tapasztalata e téren. A legjobb színésznek és színésznőnek járó Copa Volpit a francia Fabrice Luchini, a L’Hermine című bírósági dráma sztárja és az olasz Valeria Golino, a Per Amor Vostro című családi dráma főszereplőnője kapta. Golino 1986-ban már elnyerte egyszer a Copa Volpit, akkor a Storia d’Amore című filmért.

A 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában idén 55 filmet láthatott a közönség, a 21 versenyfilm mellett 18 szerepelt a filmművészet új trendjeit bemutató Orizzonti szekcióban, és 16 filmet vetítettek versenyen kívül.