Történetének eddigi legnagyobb helyreállítási munkálatait követően újra megnyílt hétfőn a világ első öntöttvas hídja Angliában.

MTI

A 3,6 millió font (1,3 milliárd forint) költségű munkálatoknak köszönhetően a nyugat-közép-angliai Shropshire grófságban lévő Iron Bridge visszakapta eredeti vörösesbarna színét. Az 1779-ben emelt szerkezetre, amely a körülötte fekvő, muzeális értékű iparterülettel együtt ma már a világörökség része, az ipari forradalom szimbólumaként tekintenek. Az egy éven át tartó helyreállítási munkálatokkal a Severn folyót átívelő hidat sikerült megőrizni a jövő nemzedékei számára. Hat festő munkájának és 2400 liter festéknek köszönhetően a híd ma ismét olyan színű, mint ahogy William Williams megörökítette az Öntöttvas híd Coalbrookdale mellett (Cast Iron Bridge near Coalbrookdale) című 1780-as festményén, amely a vasszerkezetet ábrázoló egyik legkorábbi alkotás.

Kate Mavor, a helyreállítást végző műemlékvédelmi szervezet, az English Heritage vezérigazgatója a hétfő esti ceremónián elmondta, hogy az Iron Bridge-hez hasonló, történelmi jelentőségű építmények megóvása a szervezet elsődleges céljai között szerepel.

Fotó: Shropshire Live