Hét év után ismét Budapesten ad koncertet a dEUS. Az európai indie rock színtér kultikus belga csapata harmadik albuma, a The Ideal Crash megjelenésének huszadik évfordulóján turnézik újra, és június 8-án a Barba Negra Trackben is fellép.

MTI

Az 1999-ben kiadott album valódi mérföldkő volt a dEUS és az európai indie rock történetében egyaránt. Az idén tavaszi és kora nyári koncertsorozat mellett a jubileumra CD-n és vinylen is megjelenik a lemez újramaszterelt kiadása – közölte a szervező Budapest Promoter kedden. Az egyszerre dinamikus és melankolikus zenét játszó antwerpeni dEUS eddigi története során hét stúdiólemezt készített (a legutóbbi, a Following Sea 2012-ben jelent meg), volt számos tagcsere, ötéves szünet (1999 és 2004 között).

A dEUS eddigi lemezei nem határolhatók be egyféle stílusba és hangzásba, az azonban mindenképpen elmondható, hogy a kezdeti karcosabb hangzás érettebb lett, ezzel együtt a düh megmaradt. “Minden lemez kicsit más volt, de igazából a számok számítanak, ezen belül is az, hogy szúrósak legyenek. Számomra a sötétség és a világosság is inspiráló tud lenni. Egyébként szeretem, ha egy csapat egyféle zenét játszik, magam viszont erre nem vagyok képes” – mondta a frontember Tom Barman, amikor legutóbb, 2012 augusztusában Budapesten jártak, a Sziget fesztiválon. A dEUS háromszor lépett fel a Szigeten, ezen kívül is volt magyarországi fellépésük, például az A38 hajón.

A gitáros-énekes hét éve arról is beszélt, miért írja zenekara ilyen különlegesen a nevét, kis dével az elején, utána pedig csupa nagy betűvel. “Még a dEUS indulásakor történt, a hősidőkben. Egy barátom, aki a low-budget reklámokért volt felelős, véletlenül egyszer így írta le a nevünket. Amúgy meg a Sugarcubes-nak volt egy deus című száma és az nekem nagyon tetszett” – mondta Tom Barman. A csapat már dolgozik a nyolcadik albumán, amely a tervek szerint valamikor 2020 legelején érkezik. Tom Barman a dEUS mellett más projektekben is dolgozik, a dzsesszes TaxiWarsban például Nicola Thysszal (nagybőgő) és Antoine Pierre-rel (dob), akik jelenleg Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kvartettjében is szerepelnek.

Fotó: a38.hu