A 28. Debreceni Tavaszi Fesztivál programjaira a sokszínűség és az élményközpontúság mellett a műfajgazdagság a jellemző. Ennek szellemében a fesztivál április 15. és 25. között több művészeti ágban kínál minőségi programot. A komolyzenei, dzsessz- és könnyűzenei koncertek mellett a képző-, a film-, a színház- és a táncművészet is megjelenik a programsorban. A Debreceni Tavaszi Fesztiválon öt Kossuth-díjas színész, többek között Udvaros Dorottya és Gálfi László, illetve két Kossuth-díjas zeneművész, Bogányi Gergely és Szakcsi Lakatos Béla is fellép.

061.hu

Az idei fesztivál is hagyományosan a 27. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitójával kezdődik, április 15-én a Kölcsey Központban. A Bényi Árpád kiállítóteremben Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei mutatkoznak be. A tavalyi újítás szerint a festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be, idén a grafika és a fotográfia van soron. A fesztivál folytatásában többek mellett a legnagyobbak szövetkeztek arra, hogy Cseh Tamás legendás dalait éltessék és továbbéltessék, és ebben a szellemiségben elevenednek meg április 20-án Leonard Cohen dalai is. A komolyzene terén is igazi csemege vár minden érdeklődőre április 24-én, amikor új korszak kezdődik a világszínvonalú Bogányi-zongora átadásával. Az estén közreműködik a Kodály Filharmonikusok mellett Bogányi Gergely is.

A fesztivál a dzsessz frontján is különleges eseményt kínál, mégpedig a Rákfogó koncertet, ahol az idén 75 éves Szakcsi Lakatos Béla előtt is tisztelegnek. Óriási fegyvertény, hogy sikerült két produkció erejéig is Debrecenbe csábítani az Örkény István színház művészeit is. Debrecen büszkeségei, a Fölszállott a páva döntős csoportjai hazai pályán pedig együtt lépnek színpadra: a Pendely Énekegyüttes és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes április 23-án gálaesttel köszönti közönségét. A fesztivál kínálatához az Apolló mozi csatlakozik, két tematikus programmal: a Bergman 100 és a Skandináv Filmnapokkal. A Természettár a közelgő Föld Napja alkalmából a családoknak szóló tartalmas programot is kínál. Április 22-én egy bogaras nap hívja fel a figyelmet a természet iránti felelősségünkre. A Makám zenekar Bogárbál koncertje mellett a Turbó Méhek is muzsikálnak, és a Természettár ezen a napon beköltözik a Kölcsey Központba.

Fotó: C. Kiss Ilona