Március 21-én, azaz a vörös terror 1919-es bevezetésének évfordulóján Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című látványos kreatív dokumentumfilmjét tűzte műsorra este a Terror Háza Múzeum tematikus filmklubja, a “Viszlát Lenin!”! Az este hat órakor, a pesti Kino moziban kezdődő vetítés után Schmidt Máriával, a Terror Háza kutatási igazgatójával és Stefka Istvánnal beszélget Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója. Az 54 perces film az 1919-es véres kommünt, Kun Béla, Lukács György, Szamuely Tibor és a Lenin-fiúk gyilkos ámokfutását ábrázolja. Szamuely népbiztos sorsán keresztül tárul fel a Tanácsköztársaság 133 napjának története, a magyar történelem egyik legsötétebb fejezete, valamint az, hogy miként válik egy átlagos bűnügyi újságíró, a Galilei Kör tagja a marxista ideológia hatására kommunista tömeggyilkossá. A film emléket állít a terror többezer áldozatának és hozzátartozóik fájdalmának. Az évfordulón, hétfőn este a Pesti TV is műsorra tűzi az alkotást, 23 órakor. JÖJJÖN EL, REGISZTRÁLJON ÖN IS!

061.hu

A vetítés 18:00-tól a Kino Cafe Moziban lesz, utána Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, kormánybiztos és Békés Márton történész beszélget Stefka István kreatív producerrel, a film megálmodójával és megvalósítójával.

A filmben Szamuelyt Resetár Dániel, feleségét Réti Nóra, Kun Bélát Sorbán Csaba, Lenint pedig Ambrózy Áron alakítja. A dokumentum-játékfilmben a színészi játék mellett archív fényképek, plakátok, és filmfelvételek, illetve Ferkó Dániel történész, a Pesti TV műsorvezetőjének narrációja teszik hitelessé a történetet. Ehhez párosul a kiváló színészi játék, valamint olyan játékfilmes elemek, amelyek jobban befogadhatóbbá, valóságosabbá teszik a nézők számára a 100 éve történt eseményeket. 

A nagy sikerű, országszerte számos helyszínen levetített látványos dokumemtum-játékfilmet a hétfői évfordulón, este 23 órakor a Pesti Tv is műsorra tűzi.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Regisztrációs link ITT)