Youtube sztárként indult, de már joggal pályázhatna a világ egyik legismertebb crossover quartettje címre a június 7-én a Tüskecsarnokban koncertező The Piano Guys. A komolyzenét poppal és musicallel keresztező négyes a Utah állambeli St. George-ból indult világhódító útjára 2010-ben. Videóikkal rövid idő alatt rendkívül népszerűvé váltak, 2011 júniusában pedig első lemezük is megjelent. Klipjeik sikerét ötletességük, képi megoldásaik, humoruk és nem utolsó sorban sajátos, de roppant szórakoztató zenei megoldásaik adják. Nevével ellentétben a The Piano Guys nem kizárólag zongoristák formációja: Jon Schmidt zongorázik, Nelson csellózik, ám a másik két tag, az ötletember, Paul Anderson, és a stúdiózseni-ütőhangszeres, Al van der Beek is ugyanolyan fontosságú tagjai a csapatnak. Al Can De Beekkel beszélgettünk a budapesti koncertre készülve.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

A Piano Guys nagyon sokszínű, egyedi módon  játszik, a könnyűzenétől a folkon át szinte minden stílus keveredik a produkcióban. Ez még klasszikus zene vagy inkább pop?
Természetesen nagyon cool popzene. Szórakoztató, könnyed muzsika, amely egészséges keveréke a klasszikus és a könnyűzenének. Ha valódi definíciót keresünk, azt hiszem a szótárak szerint a klasszikus crossover lenne a legjobb kifejezés.

Eredetileg klasszikus zenét tanultatok. A komolyzenei tanulmányok segítettek abban, hogy később még jobb előadókká válhassatok?
A klasszikus zene nagyon fontos alapokat ad egy gyereknek vagy fiatal felnőtteknek, nemcsak a zenében, de az élet más területein is. Fegyelemre tanított, önbizalmat adott, a segítségével elfogadtam magam annak, aki voltam: egy egyszerű fiatal srác, aki minden nap egy hatalmas hangszerrel a hátán ment iskolába. „A ZENE” megmutatja az élet minden mélységét és gazdagságát.

The Piano Guys – Fotó: Josh Rossi

Hogyan választjátok ki, hogy milyen dalokat, milyen zenéket kevertek össze és játszotok?
Viccesen azt szoktam mondani, hogy leülünk és imádkozunk, hogy eszünkbe jusson valami. Egyébként tényleg nincs recept, előbb-utóbb megérkezik az ötlet. Négyünknek van összesen 16 gyereke, nagyon sok zenei ötletet és inspirációt kapunk a kölyköktől.

A Piano Guys videói lényegében afféle mash-upok, amelyek a legkülönfélébb zenei stílusokat, dallamokat ötvözik. Michael Jackson keveredik Mozarttal, a One Direction a Disney dalokkal és Vivaldi zenéjével. Mennyi ideig tart, míg összeáll az ötletből egy rekordkattintás számot hozó videó?
Attól függ, hogy milyen dalról vagy videóról van szó. Attól kezdve, hogy megszületik az alapötlet, általában két-három hét, míg megírjuk és felvesszük a dalt. Körülbelül ugyanennyi idő, amíg a videót elkészítjük és megvágjuk. Persze néha akadnak bonyolultabb ötletek is, amelyek megvalósítása kicsit hosszabb ideig húzódik.

A videoklipekben négy jópofa srácot látunk, akik érzékelhetően nagyon jól érzik magukat együtt és legalább olyan jól szórakoznak, mint a közönség. Tényleg ilyen jó barátok vagytok?
Kicsit olyanok vagyunk, mintha testvérek lennénk. Imádunk együtt dolgozni és igazán jóleső érzés, hogy részesei lehetünk egymás életének. Mindannyian másban vagyunk igazán jók, így nagyon sokat tanultunk és tanulunk egymástól és sokat segíthetünk a másiknak. Különböző egyéniségek vagyunk, eltérő kvalitásokkal, de éppen ezért tudunk ennyire kerek egészet alkotni.

Klasszikus vagy popzenésznek tartjátok inkább magatokat?
Egyiknek sem. Azt gondolom, mit csupán hétköznapi apukák vagyunk, akik nem hétköznapi hobbival. Ennyi és nem több, de imádjuk!

Mi inspirál titeket?
Isten és a család.

The Piano Guys – fotó: Josh Rossi

A videóitok nagyon látványosak. Mit várhatunk a Piano Guys koncertektől?
Remélem, hogy sok-sok nevetést, igazi szórakoztató estét, amit együtt élvezhet az egész család.

Melyik klip forgatását élvezted leginkább?
Talán azt, amikor a Kínai Nagy Falon forgattunk. Azért azt nem teheted meg minden nap!

 

Tudnál választani egy kedvencet a híres magyar zeneszerzők közül?
Nehezen tudok dönteni Bartók Béla és a Liszt Ferenc között. Mindketten fantasztikus, virtuóz tehetségek voltak, és mindketten valami újat vittek a klasszikus zenébe. Valami olyat alkottak, amelyből sok őket követő generáció táplálkozik még.

Képek: Sony