Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Komoly motoros baleset történt a Markó utcában szombat este, ahol több ember megsérült. Persze ez csupán játék volt, ugyanis a Múzeumok Éjszakáján a belvárosi Kresz Géza Mentőmúzeum izgalmas, látványos és érdekes show-val várta az érdeklődőket, akik a hűvös idő ellenére szinte tolongtak a Mentőpalota udvarán és a múzeumban. 

HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

A mentőgarázsban tanulságos előadást tartott a Magyar Imitációs Társaság, akik egy közúti baleset helyszínét rekonstruálva mutatták be az elsősegélynyújtás alapjait a nézők bevonásával. A baleseti szimuláció Angliából indult el majd 70 éve, az egész világon sikeresen alkalmazzák. A háború idején kezdetleges műsebekkel harctéri sérüléseket imitáltak, ezzel elősegítve a szanitécek felkészülését. A háború után tovább fejlesztették a technikákat, amivel műsebeket készítettek.

A baleseti szimuláció célja, hogy életszerű szituációkon keresztül mutassa be a balesetek utáni állapotot, sérüléseket. Az Imitátorok eljátsszák a lehetséges külső, vagy belső okból bekövetkezett állapotváltozást. A játék során tisztában kell lennie a lehetséges áldozat viselkedésével, és ezt a valósághoz legjobban megközelítő módon kell eljátszani.  A Magyar Imitációs Társaság a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt továbbfejlesztett oktatását kapják.

A mentős szakmára kíváncsiak sem tértek haza üres kézzel, mert a Országos mentőszolgálat több járművét is kívül- belül megnézhette bárki. A Nullahategy.hu stábjának a legérdekesebb és legmeghatóbb élményt a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat rohamkocsija jelentette. Az autón ülő fiatal mentőápoló nappalos szolgálat után, az orvosi egyetem vizsgaidőszaka mellett is lelkesen mesélt a mindennapi mentős munkáról az érdeklődőknek, akik mind egytől egyik megkérdezték tőle, lelkileg hogyan viseli a gyermekápolást? ” Jól viselem azt ha, egy gyermek beteg, rosszul van. Engem az zavar, ha szakmailag nem tudom megoldani a helyzetet, ha nem végzem jól a munkámat. Amikor meghívásos alapon felkerültem erre kocsira a szakmai képzés mellett meg kellett tanulnom játszani, nyugodnak maradni, mert másképp nem tudnék életeket menteni.”

« 1 A 2 »
A Kresz Géza Mentőmúzeumról ITT olvashatod korábbi cikkünket. 

Fotók: Horpáczi Dávid


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •