Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli a Magyar Táncművészeti Egyetem. A jeles dátumról szűk körben, egy előadás keretében emlékeznek meg október 14-én a Nemzeti Táncszínházban. Az intézmény vezetése számos elképzelés megvalósítását tűzte ki célul a következő évtizedben, hiszen a hazai táncművészeti oktatás támogatása mellett szeretnének közép-európai tánccentrummá is válni.

061.hu

Az idén ünnepli hetvenedik évfordulóját az 1950-ben alapított Magyar Táncművészeti Egyetem. A jeles dátumról az intézmény október 14-én, a rendkívüli körülményekre való tekintettel zárt körben emlékezik meg a Nemzeti Táncszínházban. Az esti előadáson a fenntartó minisztérium képviselői mellett a kulturális élet és a táncszakma jelentős személyiségei vesznek részt.

Az MTE fennállásának hetven esztendeje alatt számos változás történt az intézmény életében. Alapításakor még Állami Balett Intézetként a tevékenysége középpontjában a balettművészek képzése állt, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatás biztosításával. Az itt tanulható műfajok köre ezt követően folyamatosan bővült: elindult a néptáncművészek, majd a táncpedagógusok, koreográfusok és táncelméleti szakemberek képzése is. Az Állami Balett Intézet 1983-ban kapta meg a főiskolai minősítést, 1990-től Magyar Táncművészeti Főiskola, 2017-től pedig már Magyar Táncművészeti Egyetem néven hallhatunk az intézmény, valamint oktatói és növendékei sikereiről. Időközben az egyetem campusának a helyszíne is változott; eredeti székhelyéről, az Operával szemben található Drechsler-palotából 2004-ben a 14. kerületi Columbus utcába költözött.

A Magyar Táncművészeti Egyetem képzései mára az egész táncszakmát lefedik, a növendékek alap- és mesterképzésben többek között klasszikus balett, modern tánc, színházi tánc, néptánc és divattánc szakirányokon tanulhatnak, de nagy hangsúly van a tánctörténeti és -elméleti szakértők képzésén is.

A hazai táncoktatás széleskörű támogatása érdekében az MTE előkészítő képzéseinek sorát vidéki tehetségcentrumokkal bővítette, valamint a helyi egyetemekkel együttműködve Pécsett modern tánc, Győrött pedig klasszikus balett szakirányokat indít, Nyíregyházán pedig az immár harmadik ciklusát megkezdett néptánc képzést folytatja.A jövőbeli tervek és célok között szerepel továbbá az oktatás harmadik szintjének, a doktori iskolának a létrehozása is.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •